FvD in 'top drie' boerenpartijen

Voor het eerst lijkt een rechts-populistische partij ook voet aan de grond te krijgen in de landbouwsector. Dat blijkt uit een peiling van het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

Waar het de LPF en de PVV eerder niet te lukte, lijkt het erop dat nu meer dan tien procent van de boeren en tuinders op Forum voor Democratie gaat stemmen. ‘Boeren zijn vaak trouwe stemmers dus het is opvallend dat een nieuwe partij zo goed scoort’, zegt redacteur Martijn van Rossum van Nieuwe Oogst. ‘Aan de andere kant is het ook weer niet opvallend want je ziet dat ze het in de landelijke peilingen ook goed doen.’

In het opiniepanel is ook onderzocht hoe tevreden boeren en tuinders zijn met de provincie en de waterschappen. ‘De provincie scoort een 4,8 en het waterschap komt er iets beter uit met een 5,5. Dat komt waarschijnlijk omdat het waterschap dichter bij de boeren staat. Er zijn ook veel boerenkandidaten voor de waterschappen en dat is voor boeren erg belangrijk', aldus Van Rossum.

Uit het opiniepanel blijkt verder dat het CDA veruit de grootste partij is onder de boeren. Een uitgebreide analyse van de enquête over de provinciale staten en waterschapsverkiezingen staat in Nieuwe Oogst.

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer