Gelderse politiek verschilt stevig over landbouw

De politieke verschillen zijn groot in Gelderland als het gaat om de landbouw. Dat bleek maandag tijdens het plattelandsdebat in Barneveld van gebiedscoöperatie O-gen en LTO Noord.

Gelderse+politiek+verschilt+stevig+over+landbouw
© Nieuwe Oogst

Waar de Partij voor de Dieren een provincie zonder veehouderij voorstaat, sluit het CDA niet uit dat het aantal dieren kan groeien met gesloten kringlopen. Ook de energietransitie zorgt voor nogal uiteenlopende standpunten. Waar de PVV niet gelooft in de opwarming van de aarde door menselijk handelen, willen andere partijen zonneparken uitrollen over de provincie.

Voor D66 bijvoorbeeld gaan de klimaatdoelstellingen boven die van de kringlooplandbouw. Volgens D66-Statenlid Antoon Kanis zijn er zonnevelden nodig om die doelstellingen te halen, ook al is er meer grond nodig voor bedrijven om grondgebonden te worden. 'Daar zijn grote stappen voor nodig. We moeten nu aan de slag. Daar is ook zon op land voor nodig.'

Boos

Voorzitter Fije Visscher van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei was daar boos over. 'Dit is ondoenlijk voor de landbouw. Je kunt niet van de landbouw verwachten om aan kringlooplandbouw te werken en grondgebonden te worden, terwijl gelijkertijd de zonnevelden erdoor worden gedrukt.'

Visscher riep de partijen op om de zonneladder te hanteren, waarbij eerst daken en bebouwde omgeving worden benut en pas als laatste optie landbouwgrond in beeld komt. 'Je moet het niet overlaten aan de cowboys in het buitengebied.'

Biologisch

De SP wil dat provincie Gelderland de biologische landbouw stimuleert. 'Juist de overgangsperiode tussen gangbaar en biologisch, wanneer een bedrijf overschakelt, is vaak een zware periode', stelt SP-Statenlid Agnes Lewe. 'We moeten in onze provincie inzetten op meer duurzaam en meer biologisch.'

Lijsttrekker Jan Markink van de VVD, hij heeft zelf een agrarisch bedrijf, is dat niet met Lewe eens. Hij vindt dat je dat vooral aan de markt moet overlaten. 'De sector werkt zelf al aan de mineralenkringloop en ook een partij als FrieslandCampina werkt aan biodiversiteit.'

Fonds

GroenLinks pleit voor een 'ruim gevuld landbouwtransformatiefonds'. 'Daaruit kunnen maatregelen worden gefinancierd die zorgen voor meer duurzaamheid, een kleinere veestapel en een eerlijkere prijs voor de boer.'

SGP-Statenlid Bennie Wijnne hield een pleidooi voor langetermijnzekerheid voor boeren. 'Wij moeten ondernemers zekerheid bieden en geen overvaltechnieken toepassen met steeds weer andere wetgeving of maatregelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer