Koeientoilet+wint+Open+Innovatieprijs
Nieuws
© Hanskamp

Koeientoilet wint Open Innovatieprijs

Het koeientoilet heeft donderdag de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019 gewonnen. CowToilet is ontworpen door het bedrijf Hanskamp uit Doetinchem. Het is een systeem waarbij de urine van de koe gescheiden wordt opgevangen van de mest, wat de vorming van het zo schadelijke ammoniak tegengaat.

Volgens Hanskamp is het toilet een ‘koevriendelijke oplossing voor ammoniakemissie’. Bovendien is de opgevangen urine is om te zetten in meststoffen die de boer weer over het land kan uitrijden. CowToilet komt vermoedelijk medio volgend jaar op de markt.

De Achterhoek Open Innovatieprijs is een landelijke competitie voor technologische innovaties. Dit jaar waren er 31 inzendingen. De andere twee finalisten waren een waterzuiveringsunit die van regenwater drinkwater maakt middels speciale membranen en een systeem dat DNA kan opvangen in vloeistofdruppels van slechts enkele picoliters groot. Zulke druppels worden toegepast voor het in kaart brengen van genetische code opgeslagen in DNA.

Het koeientoilet kreeg onder meer 5000 euro, een mediabudget en netwerkdiners aangeboden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer