Wedstrijd Beste Idee van Varkensland gaat landelijk

Het Beste Idee van Varkensland wordt landelijk uitgerold. Dat hebben initiatiefnemers Varkensartsen.nl en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) besloten.

Het Beste Idee Van Varkensland is al drie keer eerder georganiseerd. Het ontstond in Overijssel en had de voorgaande jaren een regionaal karakter. Bij deze nu landelijke wedstrijd kunnen mensen een idee of innovatie presenteren, waarmee de varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren.


Varkenshouders, veeartsen en studenten brachten voor de vorige edities hun ideeën in. Van de inzenders werden er steeds vijf geselecteerd voor de finale, waar de innovatieve visies werden gepresenteerd. Het publiek en een jury van deskundigen kiezen de uiteindelijke winnaar.

Fleur Bartels

Veehouderijprojectleider Fleur Bartels bij LTO Noord won in 2018. Haar idee was om door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens energie op te wekken. Ze ontving een voucher om het concept verder uit te werken.

Het plan om Het Beste Idee Van Varkensland landelijk uit te rollen, ontstond vorig jaar en is mogelijk gemaakt door ondersteuning van LTO Noord, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank en provincie Overijssel.

Kennis en ervaring

'De eerste drie edities waren succesvol en resulteerden in originele en innovatieve ideeën voor de sector. Bovendien was het ook een ontmoetingsavond voor varkenshouders waar kennis en ervaring werden uitgewisseld', stelt woordvoerder Ellen de Lange van het Open Innovatiecentrum VKON. 'We zagen er daarom landelijke potentie in en dankzij de partners en hun netwerk is dat nu mogelijk.'

De nieuwe richting betekent ook een andere aanpak, vervolgt De Lange. 'Samen met de partners zijn er drie kernthema's geselecteerd. Dat zijn: Circulair: de kracht van de kringloop, Dierwelzijn: het varken centraal en Voedselketen: duurzaam consumeren en produceren.'

Pitchen

De varkenshouders in Nederland kunnen kiezen welk thema zij verder uitgewerkt willen zien, geeft De Lange aan. 'Vervolgens mogen die veehouders en andere betrokken partijen zich melden met, in hun ogen, Het Beste Idee Van Varkensland. Net als bij de vorige edities zullen uiteindelijk vijf finalisten het idee pitchen in de finale.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer