Iedere kip een eigen chip

Onderzoeker Laura Star wil een topsportprogramma ontwikkelen voor pluimvee. Een kip zou in de toekomst bijvoorbeeld een eigen voedingsprogramma moeten krijgen.

Star is als lector Precisievoeding en Duurzame Pluimveehouderij verbonden aan Aeres Hogeschool Dronten. En ze is werkzaam bij Schothorst Feed Research in Lelystad. Op die locatie loopt ze door een stal met vleeskuikens van ongeveer twee weken oud.

'Ik zie al duidelijk verschil tussen de diverse kuikens in de bouw en verengroei. Je kunt je voorstellen dat een groter kuiken een andere behoefte heeft qua voeding dan een kleiner exemplaar. Daar zou je al met precisievoeding iets kunnen doen.'

Canadese methode

Om in een stal met duizenden kippen ieder dier een eigen voedingsprogramma te bieden, zal volgens Star een kuiken in de toekomst wellicht een chip krijgen. 'Die methode is nu nog te duur, maar de kosten van een chip worden steeds lager dus over een paar jaar zou het al werkelijkheid kunnen worden.'

In Canada lopen al proeven met een systeem om precisievoeding bij pluimvee in de praktijk te brengen. Star hoopt in de komende jaren deze methode ook in Nederland te kunnen testen. 'Bij dat systeem worden de kippen individueel gewogen en op basis van hun gegevens krijgen ze wel of geen voer.'

Topprestatie

Dat kan dus gaan om gewicht, de groeicurve of om hoeveel eieren ze leggen, geeft Star aan. 'Dat klinkt als toekomstmuziek, maar we moeten niet vergeten dat een kip elke dag een topprestatie moet leveren. En daarom is optimale voeding noodzakelijk voor een optimale conditie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer