NFO+meldt+uitbreiding+van+project+Fruit+4%2E0
Nieuws
© Vidiphoto

NFO meldt uitbreiding van project Fruit 4.0

Aan innovatieproject Fruit 4.0 worden komend jaar enkele projectonderdelen toegevoegd. Daarvoor heeft NFO samen met Wageningen University & Research financiering weten te realiseren.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) nam in 2017 het initiatief voor Fruit 4.0. Het doel van het project is werken aan verbetering van de kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid in de fruitteeltsector op basis van datagedreven innovaties.


De uitbreiding van het project betreft de ontwikkeling van een 3D-boomgaard-dataplatform. Via dit platform moet informatie verzameld worden om het variabel spuiten van fruitbomen een stap dichterbij te brengen. Verder wordt een 3D-taakkaartmodule gevalideerd voor plaatsspecifieke bespuitingen.

Precisiebespuitingen

Deze projectonderdelen maken het mogelijk om bespuitingen in boomgaarden alleen daar uit te voeren waar het nodig is. Telers kunnen door het uitvoeren van precisiebespuitingen of het aanpassen van doseringen besparen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Verder wordt een oogstregistratiesysteem ontwikkeld om tijdens de fruitpluk met behulp van sensingtechnieken teeltgerelateerde data vast te leggen. De gegevens over bijvoorbeeld de vruchtmaat of de vruchtkwaliteit kunnen de fruittelers handvatten geven om de teelt te optimaliseren. Tot slot wordt gewerkt aan een overzicht van innovatieve teeltsystemen die geschikt zijn voor sensingtoepassingen.

Topsectorenbeleid

De nieuwe projectonderdelen zijn financieel mogelijk gemaakt vanuit het topsectorenbeleid van de overheid. Tevens levert een consortium van bedrijven en organisaties een bijdrage aan Fruit 4.0. De projectleiding is in handen van Wageningen University & Research.

In een reactie zegt NFO-bestuurder Bert den Haan blij te zijn met de verdere verbreding van het innovatieproject. 'Wij zien dat nieuwe technologie kan bijdragen aan verlaging van de kosten, verbetering van de opbrengsten en verdere verduurzaming van de sector.' NFO noemt de resultaten binnen het project tot dusver veelbelovend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer