CDA en SP vragen om subsidie voor saneren asbestdak

CDA en SP willen meer financiële steun van de overheid voor het saneren van asbestdaken. De partijen hebben donderdag in de Tweede Kamer elk een motie ingediend die het kabinet vraagt ruimhartiger subsidie te verstrekken.

CDA+en+SP+vragen+om+subsidie+voor+saneren+asbestdak
© Twan Wiermans

Maurits von Martels (CDA) pleit met name voor de 1.500 subsidie-aanvragers die afgelopen jaar achter het net visten. Omdat de beschikbare overheidssubsidie eerder op was dan verwacht, kregen ze nul op het rekest. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat uit van het principe 'op is op'.

In zijn motie vraagt Von Martels nu om te onderzoeken of het mogelijk is deze aanvragers alsnog tegemoet te komen en ze de gewenste aanjaagsubsidie toe te kennen. Hij wil 'op korte termijn' van Van Veldhoven weten of dat gaat lukken.

Middelen vrijmaken

Cem Lacin (SP) wijst erop dat voor 31 december 2024 nog tientallen miljoen vierkante meters dak gesaneerd moeten worden en dat dat de eigenaren heel veel geld kost. Hij vindt dat 'onacceptabel', mede gezien de vele andere kostenstijgingen. Daarom diende hij een motie in die de regering vraagt 'middelen vrij te maken zodat mensen subsidie kunnen aanvragen'.

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft al eerder aangegeven dat de tijd van overheidssubsidie nu voorbij is. Ze volhardde dinsdag in dat standpunt, en wees op het fonds dat opgezet gaat worden om de asbestsanering door middel van leningen te ondersteunen. 'We gaan van subsidie naar een fonds.'

Beide moties werden door haar dan ook ontraden. Komende dinsdag zal er over worden gestemd en moet blijken hoe de andere fracties in de Tweede Kamer er over denken.

LTO als gesprekspartner

Bij de opzet van het asbestfonds moet nadrukkelijk ook het agrarische bedrijfsleven worden betrokken, hield Erik Ziengs (VVD) voor aan Van Nieuwenhoven. Hij noemde met name LTO Nederland als gesprekspartner. ‘Dat doen we zeker’, reageerde de staatssecretaris op die suggestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer