Paard+krijgt+alle+rust+voor+herstel+in+Sevenum
Reportage
© Laurens Eggen

Paard krijgt alle rust voor herstel in Sevenum

Van je passie je beroep maken; veel mensen dromen ervan, maar niet iedereen verwezenlijkt deze droom. Frank en Manon Hoeymakers uit Sevenum wel: zij zijn, naast hun fruitbedrijf, een revalidatiepension voor sportpaarden gestart.

Stal Hoeymakers in Sevenum is een revalidatiepension waar sportpaarden tijdelijk kunnen worden ondergebracht als ze ziek of geblesseerd zijn. 'We volgen hierbij strikt het door de dierenarts opgestelde revalidatieprogramma', legt Manon Hoeymakers uit. 'We verzorgen de dieren goed. Zo kunnen de paarden in alle rust revalideren en opknappen. De eigenaar kan elk moment van de dag komen kijken hoe het gaat met zijn paard.'

'De tijdelijke stalling van een paard kan erg interessant zijn voor professionele paardenbedrijven', vertelt Frank Hoeymakers. 'Een ziek paard levert niets op. Het kan niet deelnemen aan wedstrijden en houdt een box bezet. Als de eigenaar dat zieke paard bij ons onderbrengt, heeft hij een box vrij voor een gezond, verhandelbaar paard.'

Drukte vermijden

'Ook paarden van springruiters die even de drukte na een meerdaags evenement bij bijvoorbeeld Equestrian Centre De Peelbergen willen vermijden en tot rust willen komen, zijn bij ons van harte welkom', vult Manon Hoeymakers aan.

De eigenaar kan elk moment van de dag komen kijken hoe het gaat met zijn paard

Manon Hoeymakers, Stal Hoeymakers in Sevenum

Frank Hoeymakers snoeit de fruitbomen. Hij teelt Conference-peren en Elstar-appels.
Frank Hoeymakers snoeit de fruitbomen. Hij teelt Conference-peren en Elstar-appels. © Laurens Eggen

Frank en Manon Hoeymakers zijn rasechte paardenliefhebbers. Ze hebben veel kennis van de dieren en verzorgen de paarden van anderen alsof die van henzelf zijn. Het pension voor de tijdelijke stalling voor paarden is medio 2018 officieel opengegaan.

Gemengd bedrijf

Van oudsher is het familiebedrijf een gemengd bedrijf met fokzeugen en fruitteelt. 'In 2006 nam ik het besluit om definitief met het fruit door te gaan', vertelt Frank Hoeymakers. 'De varkensstapel hebben we verkocht en de vrijgekomen stallen verhuurden we. In 2012 hebben Manon en ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen.'

Met de overname van het bedrijf kozen de ondernemers er tevens voor om een nieuwe richting uit te gaan. 'De stamverkoop werd steeds lastiger', vertelt Frank Hoeymakers. 'We moesten een goede meerprijs uit het fruit zien te halen en kwamen op het idee te focussen op lokale afzet. Rechtstreeks leveren aan lokale supermarkten was ons idee. En dat lukte.'

Manon Hoeymakers vult aan: 'In die tijd kwamen streekproducten op. Supermarkten gingen mee in die flow. Het fruit kreeg een gezicht, namelijk dat van de teler.'

Ruslandboycot

De zaken gingen goed. 'Totdat in 2014 Oost-Europese landen met hun bulk fruit de Europese markt overspoelden vanwege de Ruslandboycot na de ramp met de MH17', vertelt Frank Hoeymakers. 'Dat deden ze tegen een prijs die ver onder de Nederlandse kostprijs lag. De fruitmarkt is toen volledig ingestort. De appels gingen haast voor niks weg', blikt de teler terug.

'Maandenlang werken om je appels ruim onder de kostprijs te verkopen, ging me niet in de koude kleren zitten. Ik besloot de appels in de koeling te doen, maar dat was geen goede beslissing. Voor 25 cent onder de kostprijs gingen ze uiteindelijk weg. Het was vreselijk.'

Roer omgooien

Toen er daarna nog twee slechte jaren volgden, wisten de ondernemers dat ze het roer om moesten gooien. 'We hadden geen spek meer op onze ribben', vertelt Frank Hoeymakers. 'Wat werd ons toekomstplan? Stoppen en de boel verkopen? Allebei in loondienst gaan? Onze onderneming omgooien?'

Uiteindelijk passeerden vele scenario's de revue. Van uitbreiding van het fruitteeltbedrijf met een koeling en sortering tot aan een rusthuis voor bejaarde paarden.

Equestrian Centre De Peelbergen

Dat het iets met de paardenhouderij ging worden, werd al snel duidelijk, want de professionele paardenhouderij in de regio ontwikkelde zich in rap tempo. Zo werd in die tijd Equestrian Centre De Peelbergen gebouwd, een moderne hippische locatie in Kronenberg, niet ver van de woonplaats van de fruittelers.

'We volgden de ontwikkelingen op de voet en kregen al snel het gevoel dat het een succes ging worden', zegt Manon Hoeymakers. 'Het centrum richtte zich op springruiters en zo ging bij ons het balletje ook rollen. Als er zo veel ruiters en paarden deze kant op gaan komen, dan kunnen we daar wellicht ook een boterham uit halen.'

Ombouwen

Het werd uiteindelijk dus een revalidatiepension voor sportpaarden. De varkensstallen werden inmiddels niet meer verhuurd en konden worden omgebouwd. En zo was Sevenum in 2018 een pensionstalling rijker.

'Springruiters, transportbedrijven en andere paardenprofessionals zijn allemaal van harte welkom om hun paarden tijdelijk bij ons te stallen', zegt Manon Hoeymakers. 'De paarden krijgen alle zorg en aandacht die ze nodig hebben. Daar staan we voor', verzekert ze.

'Privacy is volledig geborgd'
De paarden die Frank en Manon Hoeymakers tijdelijk opvangen in Sevenum, staan er volledig anoniem. Manon Hoeymakers: 'Het is voor derden niet te herleiden welke paarden er staan. De privacy van paard en eigenaar is volledig geborgd. Dat is voor de zakelijke markt erg belangrijk. De dieren moeten hier per slot van rekening anoniem kunnen staan in verband met hun revalidatie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer