Brits+Lagerhuis+wil+geen+brexit+zonder+deal
Nieuws
© UK Parliament/Jessica Taylor

Brits Lagerhuis wil geen brexit zonder deal

Een meerderheid van de Britse parlementariërs wil niet dat het land zonder deal uit de Europese Unie (EU) stapt. Het Lagerhuis sprak zich met een nipte meerderheid van 312 tegen 308 stemmen uit voor een amendement dat zo'n no-dealbrexit moet voorkomen.

Het amendement gaat verder dan het oorspronkelijke voorstel van de regering. Dat draaide om de vraag of het parlement tegen een brexit zonder deal was op 29 maart. In het amendement was de verwijzing naar 29 maart weggehaald en vervangen door de mededeling dat het Lagerhuis simpelweg tegen een brexit zonder deal is.


De uitkomst van de stemming betekent niet dat zo'n no-dealbrexit nu definitief van tafel is. Dat zou vereisen dat alsnog een deal wordt aangenomen of dat de Britse uittreding uit de EU niet doorgaat. Het Lagerhuis torpedeerde dinsdag voor de tweede keer de deal van premier Theresa May over de scheidingsvoorwaarden.

Uitstel brexit

De Lagerhuisleden stemmen donderdag nog een keer over de brexit. Dag moeten ze afzonderlijk de vraag beantwoorden of het vertrek van hun land uit de EU moet worden uitgesteld.

De Britse regering zou zo'n verlenging van de huidige deadline op 29 maart dan moeten regelen met de EU. Daar moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem mee instemmen. Vooralsnog ziet het daar niet naar uit. Er zijn harde brexiteers uit het Britse parlement die bij rechtse regeringen in de EU pleiten voor een 'nee' tegen uitstel van de brexit. Op die manier hopen alsnog een harde brexit af te dwingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer