Pleidooi+voor+collectieve+transitie+landelijk+gebied
Nieuws
© Bert Hartman

Pleidooi voor collectieve transitie landelijk gebied

Noord-Holland - Het marktsysteem werkt averechts voor de verbetering van biodiversiteit in het landelijk gebied. Negatieve economische prikkels zorgen ervoor dat de landbouw onvoldoende ruimte heeft om 'groene' maatregelen te nemen.

Zo luidde de conclusie tijdens een paneldiscussie over de transitie van het landelijk gebied, deel uitmakend van de provinciale conferentie 'Van visie naar uitvoering' op 7 februari in Haarlem. Die transitie komt voort uit de vaststelling van de Omgevingsvisie NH2050 in november 2018.

Deltaplan

Doel van de transitie is om natuur en landbouw meer en beter met elkaar samen te laten werken. Eind vorig jaar sloegen de land- en tuinbouw, retail, agro-industrie, wetenschap en natuur- en milieuorganisaties de handen ineen om samen een Deltaplan biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte uit te werken.

'Dit kan een mooie aanzet zijn voor een provinciale vertaling,' stelde provinciaal LTO Noord-voorzitter Rona Uitentuis, die ook deel uitmaakte van het discussiepanel.

Het marktsysteem werkt nu averechts op de biodiversiteit

Adnan Tekin, natuurgedeputeerde Noord-Holland

Collectieve omslag

Natuurgedeputeerde Adnan Tekin pleitte voor een collectieve omslag. 'Het marktsysteem werkt nu averechts. Boeren kunnen bepaalde maatregelen voor meer biodiversiteit op hun erf en percelen soms niet doorvoeren, omdat ze daar economisch te zwaar op worden afgerekend.

Dat moet anders,' stelde Tekin. 'Boeren moeten juist worden gestimuleerd. Dat kunnen we samen organiseren.'

Verordening

Vanuit de zaal kwam de vraag of die 'groene' aanpak ook moet worden verankerd in de verordeningen die voortvloeien uit de Omgevingsvisie. De meeste panelleden - waaronder verder Siem Jan Schenk (Hollands Noorderkwartier) en Sijas Ackerman (Milieufederatie) - wilden daar niet van weten. 'Verleiden werkt beter dan opleggen.'

Uitentuis vulde aan dat er met het welslagen van het Deltaplan automatisch meer aandacht komt voor de biodiversiteit op de agrarische bedrijven. 'Zoiets is sowieso niet in regels te vatten. En bij één gezamenlijke beweging is het effect ook veel groter.'

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer