%27Wij+boeren+hebben+veruit+het+beste+klimaatverhaal%27
Interview
© Piet Hermus

'Wij boeren hebben veruit het beste klimaatverhaal'

Akkerbouwer Piet Hermus doet zondag mee aan de Klimaatmars in Amsterdam om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Hij roept meer landbouwers op zijn voorbeeld te volgen.

Waarom doet u als landbouwer mee aan deze Klimaatmars?

'Ik zie deze mars vooral als een kans. Wij boeren hebben veruit het beste klimaatverhaal. Wij ondervinden nu al de gevolgen van klimaatverandering, maar hebben direct ook de oplossingen in huis. Uit de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat alleen de landbouw op koers ligt om de klimaatdoelen te halen. Dat kan geen andere maatschappelijke sector ons nazeggen.'

Wat zijn de oplossingen die boeren kunnen bieden in het klimaatverhaal?

'Boeren zijn energieleveranciers via zonnepanelen en windmolens, maar ook doordat we zonlicht optimaal benutten met onze gewassen. Verder leggen we CO2 vast door het vergroenen van het landschap en zijn we goed in staat om kringlopen te sluiten.'

Hoe geeft u als boer sturing aan het klimaatdebat?

'Belangrijk is dat we onze eigen schade door het veranderende klimaat niet laten kapen door anderen. Bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren noemde het inseminatieverbod voor koeien de snelste winst voor de klimaatverandering. Plat gezegd worden mijn verzopen aardappelen dus gered door inkrimping van de veestapel, terwijl koeien juist essentieel zijn voor onze kringloop. We moeten ons in dit debat weren tegen alle denkbare extremisten.'

Hoe gaat u opvallen in de grote stad?

'We hebben toestemming om de spandoeken mee te nemen die voor de campagne Kies voor Klimaat.nu eerder langs de A16 hebben gestaan. Dit levert een blikvanger op van 7 meter breed en 3 meter hoog. Die zet ik met mijn trekker op het Rokin onder toeziend oog van de grachtengordel. Dat moet opvallen.'

Wat wilt u uiteindelijk bereiken?

'Het zou mooi zijn als wij als boeren ons verhaal kunnen doen bij Jinek of De Wereld Draait Door. Het grote publiek moet weten dat wij de oplossing zijn en niet het probleem. Ouwehoeren over boeren moet veranderen in ouwehoeren met boeren.'

Krijgt u voldoende steun vanuit de landbouw?

'Ik mis de boerenleiders bij de Klimaatmars, dat is teleurstellend. Gelukkig krijg ik wel steun van bijvoorbeeld Yvon Jaspers, zij mobiliseert een groep boeren en boerinnen. Het valt overigens toch op dat juist vrouwen in onze sector in deze discussie meer lef tonen. De mannen laten het een beetje afweten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer