Veel+animo+voor+kleine+windmolens
Nieuws
© Huisman Media

Veel animo voor kleine windmolens

Onder melkveehouders is veel interesse voor windenergie. Dat bleek uit de grote opkomst bij de informatiebijeenkomst over kleine windmolens op 21 februari in boerderij Fortzicht in Groenekan. Daar werden de voor- en nadelen van kleine windmolens op agrarische bedrijven besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Tijdens de informatiebijeenkomst namen Marcel van der Voort van Wageningen University & Research en Tim van de Kruijs van EAZ Wind de aanwezigen mee in de wereld van de kleine windmolens. Dit zijn molens met een ashoogte tot 20 meter. Een kleine windmolen heeft de voordelen van windenergie, maar heeft veel minder impact op het landschap.

Tot 60 procent

Beide sprekers lieten zien dat met een combinatie van zon en wind een bedrijf een stabielere energieproductie realiseert. 'Hierdoor kunnen bedrijven dan tot zo'n 60 procent van de energie die ze opwekken meteen zelf verbruiken', vertelt Van de Kruijs. 'Met alleen zon blijft dit percentage rond de 30 steken.'

Met een combinatie van wind en zon kan er op een bestaande aansluiting meer elektriciteit worden geproduceerd. Dit is een voordeel, want er is geen zwaardere en duurder aansluiting nodig. 'Slechts in 3 procent van de tijd geeft een combinatie van zon en wind te veel elektriciteit', merkt Van der Voort op.

Businesscase

Voor een goede businesscase is voldoende wind de belangrijkste voorwaarde. Een kleine windmolen moet passen op het bouwblok en passen bij de bedrijfssituatie. Het is maatwerk. Net als bij zon geldt dat de businesscase voor bedrijven met een verbruik onder de 50.000 kilowattuur eerder sluitend is.

Op een kleine windmolen kan SDE-subsidie worden aangevraagd. Belangstellenden moeten er wel rekening mee houden dat er vanwege deze aanvraag en het feit dat er een vergunning moet worden aangevraagd, minimaal een half jaar zit tussen het moment van aanschaf en de daadwerkelijke plaatsing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer