%27Grootschaligheid+geeft+beste+klimaatresultaten%27
Interview
© Laurens Eggen

'Grootschaligheid geeft beste klimaatresultaten'

Varkenshouder Martin Houben heeft al vijftien jaar het klimaatvriendelijk produceren in het vizier. Nu krijgen alle maatregelen vorm in het Nieuw Gemengd Bedrijf in het Limburgse Horst aan de Maas. Het is een samenwerking van een varkens- en vleeskuikenbedrijf.

Wat is uw drijfveer om klimaatmaatregelen te nemen?

'Als ondernemer streef ik naar continuïteit en rendement. Efficiënt omgaan met voer en energie is gunstig voor de kostprijs en het klimaat. Omdat varkens zo dicht bij mensen staan, kunnen we de reststromen uit de humane voedingsindustrie goed benutten.

De twee meststromen kunnen we gezamenlijk verwerken tot een meststof die we in het buitenland kunnen afzetten

Martin Houben, varkenshouder in Horst aan de Maas

'Door de inzet van brijvoeding en het produceren van biogas doen we het beter dan veel Nederlandse varkenshouders. En Nederlandse varkenshouders doen het weer veel beter dan buitenlandse ondernemers.'


Natte voeding bespaart veel energie ten opzichte van het indrogen tot droge voeding. Wat zijn verdere verbeterpunten voor uw bedrijf?

'We gebruiken 60 procent restproducten, naast tarwe, gerst en mais. Dat aandeel zou nog kunnen groeien tot 80 procent. Meer heeft geen zin, omdat granen niet altijd geschikt zijn voor menselijke consumptie. Bijna alle grondstoffen komen uit een straal van 250 kilometer van ons bedrijf.'

Welke winst boekt u door vleesvarkens niet te castreren?

'Beren zetten voedsel efficiënter om in vlees dan borgen. We mesten ze allebei af binnen verschillende concepten. De winst die we bij de beren hebben in de kostprijs, verliezen we weer in de afzetprijs, die zo'n 3 euro lager ligt. De beer is dus beter voor het klimaat, maar leidt tot een minder gewaardeerd stukje vlees.'

Dit jaar krijgt het Nieuwe Gemengd Bedrijf vorm. Het is een gesloten bedrijf in samenwerking met Kuijpers Kip. Wat is de meerwaarde van de samenwerking?

'De twee meststromen kunnen we gezamenlijk verwerken tot een meststof die we in het buitenland kunnen afzetten. Daarnaast geeft grootschaligheid de beste klimaatresultaten. Zo produceren we meer energie dan we gebruiken en het overschot leveren we terug aan onze energieleverancier.'

Uw bedrijf, de Houbensteyn Groep, levert varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Waarom gaat dat veranderen?

'Jammer genoeg verliezen we het Beter Leven-keurmerk vanwege de grootschaligheid. En dat terwijl de hele bedrijfsvoering aan alle andere richtlijnen voldoet. We moeten dus een nieuwe afzetmarkt vinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer