VVD+en+GroenLinks+willen+zonneparken+Flevoland
Nieuws
© Harry Tielman

VVD en GroenLinks willen zonneparken Flevoland

Zonneparken zijn een mogelijkheid als boeren in het bodemdalingsgebied in Flevoland niet meer mogelijk is. Dat pleidooi hielden onder andere VVD en GroenLinks donderdagavond tijdens het verkiezingsdebat van LTO Noord Flevoland in Aeres Hogeschool Dronten.

Volgens CDA-lijsttrekker en gedeputeerde Jan Nico Appelman moeten er stappen worden gezet in bodemdalingsgebieden. 'We houden elkaar een beetje in de houdgreep omdat we bang zijn de rekening toegeschoven te krijgen. Maar het is een verantwoordelijkheid van de provincie, gemeenten, het waterschap en de sector zelf.'

Als oplossingen denkt Appelman aan meer waterbestendige teelten, natuurontwikkeling zoals bij Schokland of het Noorderwold bij Almere. GroenLinks ziet niet zo veel in waterbestendige teelten, zei Corina Straatsma. 'Als je pootaardappelen teelt, word je niet enthousiast om met varens, lisdodden of cranberry's te experimenteren.'

Loze belofte

VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Jan de Reus vindt niet dat de provincie er is om bedrijven in bodemdalingsgebieden schadeloos te stellen, reageerde hij als een van de weinigen op de stelling. 'We gaan geen pot met geld in de zaal zetten en zeggen: 'Graait u maar.' Dat is een loze belofte. We moeten samen met boeren praten.'

Statenpartijen zien de urgentie nog niet van de aanpak in bodemdalingsgebieden, merkte algemeen bestuurder en VVD-lijsttrekker van waterschap Zuiderzeeland Tom Vereijken op vanuit de zaal. 'Sommige partijen willen het probleem niet onder ogen zien, als ze zeggen dat we nog twintig jaar de tijd hebben. We kunnen het niet meer vooruitschuiven. We moeten dit jaar technische maatregelen nemen, bijvoorbeeld ten zuiden van Emmeloord.'

Duurzame energie

Naast bodemdaling was duurzame energie een punt van discussie. Volgens de PVV lokken zonneparken alleen 'maar cowboys die oog hebben voor subsidies, opgehoest door de Nederlandse belastingbetaler'. De ChristenUnie vindt dat de PVV hiermee zijn kop in het zand steekt. 'Aan windmolens zit een bedrijfsrisico. Het gaat om een innovatie. Daar mag je subsidie voor geven', zei Harold Hofstra.

'Noem mij maar een klimaatdrammer', zei D66'er Tiko Smetsers. 'Zonne-energie past goed bij de gewassen. Tulpenbollen kunnen ook worden gegeten, maar die eten we ook niet.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer