Groene+energie+scherprechter+in+verkiezingen
Nieuws
© Eigen foto

Groene energie scherprechter in verkiezingen

Niet bouwen in het buitengebied, biodiversiteit of de toekomst van jonge agrariërs, maar de overgang naar duurzame energieopwekking leidt in politiek Overijssel tot de scherpste tegenstellingen. Dat bleek maandagavond in Dalfsen op het Overijssels verkiezingsdebat van Statenkandidaten over de landbouw.

Het venijn zat in de staart van de bijeenkomst. Elf kandidaten voor Provinciale Staten hadden toen al ruim een uur standpunten uitgewisseld over diverse onderwerpen die de landbouw raken, maar tot een echt debat was het nog niet gekomen. Tot als laatste het onderwerp klimaat en energie aan de orde kwam.

De verwijten vlogen toen al snel over en weer. Gert Brommer (VVD) zou met zijn pleidooi om in de energietransitie eerst alle daken vol te leggen met zonnepanelen en niet de 'panelencowboys' de ruimte te geven, indirect op de rem trappen. De Partij voor de Dieren zou daarentegen via de energietransitie de landbouw willen beknotten.

Waterstof

Het feit dat Brommer hoog opgaf van waterstof als vervanger voor aardgas en nieuwe technieken als thoriumcentrales, viel niet goed bij Wybren Bakker (D66) en Kees Slingerland (GroenLinks). 'We moeten nu iets doen en niet over dertig jaar', sneerde Bakker.

Brommer zette daar tegenover dat de overheid het platteland moet beschermen tegen een 'oerwoud aan windmolens en zonnepanelen'. 'Gooi het hek niet los als het gaat om het bestemmen van grond voor niet-landbouwdoeleinden.'

Peter Hermans (PvdA) vond dat de politiek niet moet wegduiken voor de klimaatdoelstellingen, al wil ook hij dat niet de beste landbouwgrond moet worden opgeofferd voor de energietransitie.

Mega-uitdaging

Klaas de Lange riep namens het CDA op tot samenwerking. 'We zijn nu nog bezig met de kruimels. We moeten niet elkaar bevechten, terwijl we voor een mega-uitdaging staan. Zoek goede locaties en lobby intussen in Den Haag en Brussel dat we de huidige kunstmest kunnen vervangen door groene kunstmest.'

Dat scheelt volgens De Lange alleen al 30 procent in het gasverbruik. 'Daarnaast kan de landbouw 20 procent van de gasbehoefte leveren in de vorm van groen gas.'

Kleine windmolens

Waterschapskandidaat Henk Oegema (CDA) riep op werk te maken van een ruimer vergunningenbeleid voor kleine windmolens. 'Met grote molens gaan de opbrengsten het gebied uit. Kleinere molens kunnen door boeren zelf worden neergezet. Dan help je niet alleen de boer vooruit, maar ook de doelstelling van de provincie.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer