Groen licht voor 2.250 hectare natuur Krimpenerwaard

De aanleg van 2.250 hectare natuurgebied in de Krimpenerwaard kan beginnen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan hiervoor goedgekeurd.

Groen+licht+voor+2%2E250+hectare+natuur+Krimpenerwaard
© Dirk Hol

Politieke partijen dringen er nog wel sterk op aan dat maatschappelijke organisaties, boeren en andere grondeigenaren in de streek snel aan de slag gaan met een beheercollectief om de natuur te beheren. Ook wil men een aantal zaken, zoals bemesting, plaggen en het waterpeil goed monitoren en kunnen bijsturen.

Wethouder en voorzitter van stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard Jan Vente spreekt van een historisch moment. 'We praten er al ruim twintig jaar over. Nu kunnen we door. Dat betekent zekerheid voor veel mensen, ook al zal niet iedereen blij zijn.'

Moties en amendementen

Voorzitter Cees Verhagen van LTO Noord Krimpenerwaard geeft aan dat de landbouw er het maximale uit heeft weten te halen. 'We wisten dertig jaar geleden al dat het deze kant op zou gaan. Daarom hebben we pilots geëist voor de waterpeilen en kringlooplandbouw. Dat hebben we via partijen die moties en amendementen indienden, kunnen bereiken.'

Ook zijn er afspraken gemaakt over het beheersbaar houden van storende plant- en diersoorten als distels en ganzen, geeft hij aan. 'Zo'n vijf boeren in en aan de rand van het gebied worden (voor een deel) natuurboer. Het is koffiedikdijken hoe dit uitpakt. Ze kunnen veel minder vee houden per hectare. Wij verwachten dat de kostprijs omhoog gaat.'

'Vente is echt trots dat het gebied nu kan worden aangelegd. Het gaat om het grootste natuurgebied dat op deze manier wordt aangelegd in Nederland. Wij zijn niet trots. Maar we hebben wel onze doelen kunnen halen.'

Weidevogels

Bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard gaat over een natuurgebied van 2.250 hectare in de Krimpenerwaard. Het gebied wordt aantrekkelijker voor diverse planten- en diersoorten die van nature in veenweidegebied thuishoren, zoals weidevogels. Met de komst van natuur en, in sommige delen, een hoger waterpeil, wordt bovendien bodemdaling afgeremd.

Ook biedt de nieuwe natuur kansen voor recreatie, geeft de gemeente aan. De afgelopen jaren zijn er al flink wat nieuwe wandelpaden aangelegd. Van de 2.250 hectare is al 500 hectare ingericht bij onder meer De Nesse. De inrichting van de rest van het nieuwe natuurgebied kan nu stap voor stap beginnen, geeft de gemeente aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer