Water+rond+kassen+Bleiswijk+onder+de+loep
Nieuws
© Koen van Wijk

Water rond kassen Bleiswijk onder de loep

Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard, LTO Glaskracht en gemeente Lansingerland gaan op zoek naar oorzaken van vervuiling van het oppervlaktewater in de Polder van Bleiswijk.

Deze gebiedsgerichte aanpak in polders met veel glastuinbouw vindt al langer plaats in andere polders van de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard.

De gebiedsgerichte aanpak is bedoeld om de waterkwaliteit in de gemeente te verbeteren, door het terugdringen van lozingen die te veel voedingsstoffen en eventuele restanten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten.

Metingen

Hiervoor zijn de glastuinbouwondernemers zelf verantwoordelijk. Zij zijn nu aan zet. Tegelijkertijd willen de waterschappen de ondernemers faciliteren en ondersteunen waar mogelijk.

Via intensieve metingen van de waterkwaliteit sporen ze onbekende en ongewenste lozingen van bedrijfsafvalwater op, zodat gerichte en actieve inzet door de bedrijven mogelijk is om deze lozingen te stoppen.

Naast extra metingen van gewasbeschermingsmiddelen en nitraat in de sloten, houden de organisatoren een bijeenkomst met de tuinders in het gebied om de situatie en de aanpak te bespreken. Daarnaast volgen ook bedrijfsbezoeken om bedrijfswatersystemen door te lichten.

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer