Veel aandacht voor Ouderenlandgoed Grootenhout

Vol passie bouwen Noudje van Bussel en Doris van Vuuren aan hun Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout. De vraag naar zorgplaatsen groeit. 'De ultieme droom: ouderen met alzheimer hier samenbrengen met kinderen.'

Veel+aandacht+voor+Ouderenlandgoed+Grootenhout
© Michiel Elands

Het is 2004 als Noudje van Bussel haar dementerende tante Ardie in het verpleeghuis bezoekt. De zorginstelling heeft te weinig personeelsleden om alle ouderen te helpen met eten, in de gangen hangt de geur van urine en Ardie wil niet meer uit bed komen. 'Als het mijn tante zou zijn, dan zou ik haar meteen mee naar huis nemen', zegt Van Bussels levenspartner Doris van Vuuren.

En zo geschiedde, tegen het advies van het verplegend personeel in. Het stel had destijds geen enkele ervaring met de zorg voor alzheimerpatiënten, maar kiest zijn eigen route. Tijdens een van de onrustige nachten van haar tante kruipt Van Bussel bij haar in bed en slaat een arm om haar heen. Ze valt oververmoeid in slaap en Van Vuuren komt 's nachts poolshoogte nemen. Tante Ardie is nog wakker en reageert geruststellend: 'Sst, Noudje slaapt.'

Omdenken

Voor Van Bussel en Van Vuuren begint het omdenken. 'Wat kunnen mensen met dementie nog wel? Dat willen we op Ouderenlandgoed Grootenhout zoveel mogelijk stimuleren', zegt Van Vuuren. 'Bewoners zijn het grootste deel van de tijd buiten en maken wandelingen. Rolstoelen zijn een uitzondering en doorligwonden kennen we niet. We zoeken continu naar geluksmomentjes voor de ouderen.'

Rolstoelen zijn een uitzondering en doorligwonden kennen we niet

Doris van Vuuren, Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout

Hun inspanningen zijn beloond binnen de Innovatiekring Dementie. De ondernemers hebben een keurmerk met drie sterren, omdat ze mensen niet fixeren oftewel vastbinden (één ster), ouderen veel bewegingsvrijheid krijgen (twee sterren) en het personeel weinig medicatie toedient (drie sterren). 'Die erkenning maakt ons hartstikke trots.'

Internationale belangstelling

Ook de nationale en internationale belangstelling is groot voor de methode-Grootenhout. Zorgverleners uit België, China en Korea strijken neer in Mariahout. 'Een Chinese investeerder wil ons bedrijf zelfs helemaal nabouwen', zegt Van Vuuren.

De afgelopen weken was de mediabelangstelling groot: een artikel in De Telegraaf, een uitnodiging aan tafel bij RTL Late Night en een reportage in Hart van Nederland. Van Vuuren huurde een bus om met de helft van het personeel naar de Late Night-studio in Amsterdam af te reizen. Ze laat een filmpje zien van de afterparty: in het bijzijn van presentator Twan Huys zingt het Brabantse gezelschap uit volle borst.

Protocollen

Het enthousiasme en de vrolijkheid die Van Bussel en Van Vuuren meebrengen, gaat gepaard met een serieuze ondertoon. Ze zien met lede ogen aan hoe mensen met alzheimer herinneringen verliezen en daarmee 'een stukje van zichzelf'. Van Bussel raakt geëmotioneerd als ze over de reguliere ouderenzorg spreekt. 'Alles moet volgens protocollen: veilig, veilig, veilig.' Van Vuuren haakt in: 'Maar het is soms al te veel moeite om mensen met mooi weer even naar buiten te brengen.' Van Bussel: 'Wij willen laten zien dat het anders kan met dezelfde budgetten.'

De bewoners krijgen tot op hoge leeftijd ruimte en vrijheid, ook al is er soms een valpartij of een verplaatsing naar een andere locatie. Een van de neveneffecten van alzheimer is dat mensen vaak naar huis willen en weglopen. 'Een van onze bewoners liep regelmatig naar het volgende dorp. Dan gingen we er met de auto achteraan en brachten hem weer terug naar het landgoed. Soms rijden we met een oudere een paar rondjes in de auto en komen hier terug met de boodschap: zo je bent weer thuis.'

Bewoner Arendien met hond Kekie.
Bewoner Arendien met hond Kekie. © Michiel Elands

Van Vuuren (59) en Van Bussel (61) hopen nog zeker tien jaar de zorgboerderij zelf te runnen. 'De ultieme droom is de zorg voor ouderen combineren met de zorg voor kinderen. Als je ziet hoe mensen met dementie in het bijzijn van kinderen lichtjes in hun ogen krijgen, dan hoeven we verder helemaal geen zorg te verlenen', glundert Van Vuuren. Van Bussel: 'Als jij daar zo enthousiast over bent, moeten we dat misschien eens gaan regelen.'

Miljoenenbedrijf

Beide vrouwen hebben het ondernemersbloed door de aderen stromen. De verschillende boerderijen zijn samen een miljoenenbedrijf. De paardenhouderij is een neventak met vette en magere jaren. 'Nu we goede jaarcijfers hebben, kunnen we ook bij banken aankloppen voor uitbreiding', zegt Van Bussel. 'Toch financieren we ook via crowdfunding.'

Het ondernemersstel heeft weinig op met luxe. Van Vuuren blijft onverstoorbaar zoeken naar tweedehands bouwmaterialen en de plannen voor een 'winkelstraatje inclusief kapsalon' krijgen langzaam vorm. 'Stel dat we alles ooit moeten verkopen, dan zijn wij samen nog gelukkig in een caravan', vertelt ze. Van Bussel: 'Maar voorlopig blijven we mensen helpen.'

Een van de slaapkamers.
Een van de slaapkamers. © Michiel Elands

Locaties in Mariahout en Aarle-Rixtel
Lerares Doris van Vuuren en dierenarts Noudje van Bussel kochten in 1999 aan de Broek in Mariahout twee naast elkaar gelegen boerderijen inclusief 4 hectare grond. Met zes paarden startte het stel in 2004 een paardenhouderij, Grootenhout Dressage. In 2009 ging de dagbeleving voor mensen met dementie open, een half jaar later gevolgd door de 24 uurszorg. 44 ouderen hebben een vaste woonplek in een van de vijf woonlocaties op het terrein van Grootenhout in Mariahout. Daarnaast komen twintig mensen voor dagbesteding (één tot zeven dagen in de week). De tweede locatie in Mariahout en een derde in Aarle-Rixtel worden verbouwd. Van Bussel: 'We willen doorgroeien tot zestig vaste bewoners.' Grootenhout telt tachtig medewerkers, omgerekend veertig voltijdsbanen. Het is een mix van jong en oud, ongeschoold tot hoogopgeleid, bijgestaan door tien vrijwilligers. Op elke woonlocatie is elke nacht een personeelslid aanwezig en Van Bussel en Van Vuuren zijn er altijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer