Te veel stikstof ondanks forse krimp veestapel

Het aantal melkkoeien is vorig jaar met 11 procent afgenomen en de jongveestapel met 25 procent. Desondanks is de stikstofuitscheiding in de melkveehouderij onvoldoende gedaald en boven het plafond uitgekomen.

Te+veel+stikstof+ondanks+forse+krimp+veestapel
© Marije Stomps

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betreft voorlopige cijfers over de periode 1 januari tot en met 31 december 2018.

• Lees ook: Schouten: Melkveehouderij moet maatregelen nemen

De totale stikstofproductie door de melkveehouderij daalde vorig jaar van 303,5 miljoen kilo naar 292,8 miljoen kilo. Dat is niet genoeg om onder het nationale plafond van 504,4 miljoen kilo in totaal uit dierlijke mest uit te komen. Dit is volgens het CBS te wijten aan de toegenomen melkproductie per koe en de gewijzigde rantsoensamenstelling.

Melkproductie

De melkproductie per koe steeg van gemiddeld 8.300 kilo in 2016 naar 8.850 kilo in 2018. Daardoor groeide ook het voerverbruik per koe. Door het afnemende areaal snijmais als gevolg van de derogatieregels bevat het rantsoen bovendien meer gras en krachtvoer, waardoor de stikstofuitscheiding per kilo drogestofvoeropname is toegenomen. Ook het stikstofgehalte van het gras is de laatste jaren gestegen.

In 2018 daalde de melkveestapel met ruim 190.000 koeien, een inkrimping van 11 procent. De jongveestapel slonk met 300.000 stuks, een daling van 25 procent. Daardoor nam de fosfaatproductie door de Nederlandse melkveestapel af met 9,2 miljoen kilo naar 77,4 miljoen kilo.

Laatste kwartaal tegenvaller

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij is teleurgesteld over de ontwikkeling bij stikstof. 'Toen de stikstofproductie in september 2018 aan de orde kwam, leek het erop dat we dichter in de buurt van het stikstofplafond zouden uitkomen. Maar blijkbaar is het krachtvoerverbruik per koe in het laatste kwartaal verder gestegen en de eiwitbenutting verslechterd', zegt hij.

Meulenbroeks concludeert dat er actie nodig is om de eiwitbenutting in het rantsoen te verbeteren in samenwerking met andere partijen in de keten, zoals de veevoerindustrie. 'Fosfaatreductie via het voerspoor is goed gelukt, maar de verhouding met stikstofbenutting loopt nu wel erg ver uit elkaar.'

Fosfaatproductie

In totaal kwam de fosfaatproductie uit dierlijke mest in Nederland in 2018 uit op 160,7 miljoen kilo. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo.

De varkenshouderij noteerde een lichte fosfaatproductiedaling dankzij het voerspoor. Maar de pluimveehouderij zag de fosfaatproductie licht stijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer