Schouten: melkveehouderij moet maatregelen nemen

Landbouwminister Carola Schouten roept de melkveehouderijsector op werk te maken van het terugdringen van de stikstofexcretie. De bewindsvrouw reageert per Kamerbrief op de voorlopige mestcijfers die vrijdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn gepubliceerd.

Schouten%3A+melkveehouderij+moet+maatregelen+nemen
© DIRK HOL

Uit deze cijfers blijkt dat de melkveehouderij met een stikstofexcretie van 292,8 miljoen kilo het productieplafond van 281,8 miljoen kilo heeft overschreden. De sector is daarmee verantwoordelijk voor het overschrijden van het nationale productieplafond dat is gesteld op 504,4 miljoen kilo, maar nu uitkomt op 506,1 miljoen kilo.

• Lees ook: Te veel stikstof ondanks forse krimp veestapel

Schouten noemt overschrijding van het stikstofproductieplafond 'problematisch', aangezien Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt dit plafond te handhaven. 'Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden', schrijft zij aan de Kamer.

Onzekerheid

De bewindsvrouw benadrukt dat het nog om voorlopige cijfers gaat. In de definitieve cijfers die in de zomer worden gepubliceerd, kunnen deze nog enkele procenten hoger of lager uitvallen. De oorzaak hiervoor is gelegen in het feit dat voor een aantal variabelen een schatting is gebruikt, omdat de definitieve gegevens voor 2018 nog niet beschikbaar zijn. Daar komt bij dat het extreem droge en warme weer in 2018 voor extra onzekerheid zorgt.

Schouten noemt het van groot belang dat de sector op korte termijn maatregelen treft. 'Ik blijf daarover met de vertegenwoordigers van de melkveehouderij in gesprek.'

Actie nodig

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij concludeert eveneens dat er actie nodig is om de eiwitbenutting in het rantsoen te verbeteren in samenwerking met andere partijen in de keten, zoals de veevoerindustrie. 'Fosfaatreductie via het voerspoor is goed gelukt, maar de verhouding met stikstofbenutting loopt nu wel erg ver uit elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer