Regio+Swentibold+op+de+schop
Nieuws
© Maartje van Berkel

Regio Swentibold op de schop

De verbreding van de A2 en de uitbreiding van VDL NedCar en de daarbij behorende natuurcompensatie, kosten ongeveer 100 hectare landbouwgrond in Sittard-Geleen, Stein en Echt-Susteren.

Om toekomstperspectief voor de sector te behouden, zet de LLTB in op zuinig ruimtegebruik in het gebied. Er zijn op de langere termijn ook plannen voor uitbreiding van bedrijventerrein Chemelot, de herinrichting van beken en het zekerstelling van de drinkwaterwaterwinning door Waterleiding Maatschappij Limburg.

Omdat al deze ruimtelijke ontwikkelingen volgens provincie Limburg niet los van elkaar kunnen worden gezien, is zij gestart met project PIO Landgoederenzone Swentibold. Door nu een visie te ontwikkelen op het gebied, komt in beeld waar de kansen liggen voor landbouw, natuur, water en andere ontwikkelingen.

Druk

'Het is druk op het smalste stukje Limburg', vertelt bestuurslid George Salden van LLTB-regio Zuid-Limburg. 'Door al deze plannen en ontwikkelingen rijst de vraag of er nog perspectief is voor de agrosector in deze regio. Dit is één van de redenen dat de LLTB een subsidieaanvraag heeft ingediend om een vrijwillige kavelruil op te zetten.'

En vanzelfsprekend zet de LLTB daarbij in op zuinig ruimtegebruik. 'Dat is het belangrijkst. We willen niet dat de agrarische sector de dupe wordt van de ruimtelijke ontwikkelingen in dit gebied', verzekert Salden. De LLTB gaat 25 maart met boeren in gesprek over waar de kansen liggen voor de agrarische sector in het gebied.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer