Niet elke fusariumsoort geeft problemen in uien

Fusariumbolrot is een toenemend probleem in de uienteelt in Nederland. De belangrijkste schimmel die dit probleem veroorzaakt, is Fusarium oxysporum. Dat blijkt uit onderzoek van Uireka in 2017 en 2018.

Niet+elke+fusariumsoort+geeft+problemen+in+uien
© Nieuwe Oogst

Op basis van dit onderzoek is duidelijk geworden dat F. oxysporum de meest voorkomende schimmel is. Deze komt verspreid over heel Nederland voor, zowel in gebieden met veel uientelers als in gebieden met weinig uientelers.

Niet alle isolaten van F. oxysporum veroorzaken bolrot in ui. In 2017 zijn pathogene F. oxysporum isolaten aangetroffen op 43 van de 91 locaties waar uienbollen zijn verzameld. Daarnaast zijn de volgende soorten gevonden: F. solani, F. proliferatum, F. redolens, F. commune en F. accuminatum. Biotoetsen zijn nodig om te onderzoeken welke isolaten hiervan pathogeen zijn.

Resultaten 2018

Op dit moment wordt hard gewerkt om de resultaten over 2018 te analyseren en op een rijtje te zetten. Zodra deze informatie beschikbaar is, wordt dit gedeeld met de telers die uienbollen beschikbaar hebben gesteld voor het onderzoek. Of er een relatie is tussen teeltmethoden, locaties, grondsoort, aantasting in het veld en na bewaring met het type Fusarium-schimmel is onderwerp van onderzoek in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer