Fusarium geeft ernstige schade in kropsla

Een flink aantal Nederlandse slatelers kampt met ernstige uitval van hun gewas door fusarium. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het waarschijnlijk om een nieuwe variant van Fusarium oxysporum gaat.

Fusarium+geeft+ernstige+schade+in+kropsla
© Ruben Meijerink

'Zeker een tiental Nederlandse telers van kropsla is getroffen door deze fusarium, met als gevolg een schade waardoor tot wel 40 procent van de oogst vernietigd moet worden’, vertelt Robert van Appeldoorn van LTO Glaskracht Nederland.

Zijn organisatie schakelde in december de NVWA in voor nader onderzoek. Daar startte het ontrafelen van een puzzel, die wel wat antwoorden heeft opgeleverd, maar nog niet op de hamvraag: hoe is deze plantenziekte adequaat te bestrijden?

Voortbestaan

Het probleem komt voor zover bekend uitsluitend voor in de jaarrondteelt van kassla in de grond. ‘Het voortbestaan van de jaarrondteelt staat op het spel als er geen oplossingen komen’, stelt voorzitter Ees de Winter van de landelijke bladgewassencommissie van LTO Glaskracht Nederland.

Volgens de NVWA is de kans groot dat het om een geheel nieuwe ziekteverwekker gaat. Dat maakt bestrijding extra moeilijk en vraagt waarschijnlijk om nieuwe ziekteresistente rassen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer