Belgische mais weinig aangetast door mycotoxines

De gunstige weersomstandigheden in België zorgden deze zomer tijdens de bloei en bij de maisafrijping voor een geringe contaminatie van fusarium en mycotoxines.

Belgische+mais+weinig+aangetast+door+mycotoxines
© Ruben Meijerink

Dat blijkt uit onderzoek van Synagra. Dat voert jaarlijks, in samenwerking met Bemefa, aan de hand van de analyseresultaten zo kort mogelijk na de oogst een specifieke monitoring uit op mais, meldt Landbouwleven.be.

Met 71 analyseresultaten kan een ruwe benadering worden gegeven van het mogelijke contaminatieniveau door mycotoxines nieuwe oogst mais van voornamelijk Belgische en Franse origine.

Halvering korrelmais

De relatief ongunstige weersomstandigheden tijdens de zaai en opkomst van de mais hebben ongeveer een halvering van de productie van korrelmais veroorzaakt. Door de mindere opkomst en groei werd ook nogal wat dorsmais overgeheveld naar kuilmais.

De gunstige weersomstandigheden deze zomer tijdens de bloei en bij de afrijping hebben voor een geringe contaminatie van fusarium en mycotoxines gezorgd. Terwijl verleden jaar 25 procent van de waarden van DON boven de 1000 ppb lagen, is dit aandeel dit jaar gedaald tot slechts 4 procent.

Waarden

Enkel drie waarden van Belgische mais met respectievelijk 2100, 1440 en 1081 ppb liggen hoger dan 1000 ppb, terwijl 83 procent van de resultaten onder de detectielimiet van 300 ppb ligt. De hoogst gemeten waarden liggen beduidend lager dan vorig jaar.

Voor ZEA hetzelfde beeld. Alle resultaten daarvan liggen onder de 250 ppb, terwijl verleden jaar zich 95 procent van de analyses onder de waarde van 350 ppb bevonden. De maximale waarde vertoont ook een halvering tegenover vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer