Scheurkontjes zaaiuien is niet rasgebonden

Bij het optreden van scheurkontjes in zaaiuien is geen sprake van rasgebondenheid of een negatief effect van herbiciden. Dat is de conclusie van onderzoek door Uireka in 2017 en 2018.

Scheurkontjes+zaaiuien+is+niet+rasgebonden
© Alex J. de Haan

Scheurkontjes is naar verwachting het gevolg van hergroei na een periode van gestagneerde groei door hittestress. Deze hergroei kan resulteren in het scheuren en verkurken van de basaalplaat bij de wortelkrans. De symptomen komen overeen met die van een te snelle groei door een te late of overvloedige stikstofgift.

Om de kans op scheurkontjes zo klein mogelijk te maken is het advies groeistoringen te voorkomen. ‘Zorg daarom voor een goede bodemstructuur en een homogene opkomst, zodat de ui zo min mogelijk stress ondervindt. Een rustige en gelijkmatige groei van de uien zal de ontwikkeling van scheurkonten verminderen. Gebruik zo weinig mogelijk groeistoffen’, zo luidt het advies.

Onderzoek

Aanvullend op dit advies waren er vanuit de praktijk vragen of scheurkontjes mogelijk rasgebonden is of dat het gebruik van herbiciden een negatief effect heeft. Beide vragen zijn onderzocht in aanvulling op het reguliere rassen- en herbicidenonderzoek.

In 2017 en 2018 lagen er in Colijnsplaat twee herbicidenproeven in zaaiuien met verschillende herbiciden in verschillende doseringen. Hierbij is gekeken naar het effect op scheurkontjes. Zowel in 2017 als 2018 is er geen verschil gevonden in de mate van aantasting.

In beide jaren is op twee locaties (Dronten en Colijnsplaat) gekeken naar een eventueel raseffect op scheurkontjes. Conclusie: in beide jaren géén raseffect.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer