Pleidooi voor masterplan waterveiligheid

Niet de CO2-reductie maar de waterveiligheid moet in Nederland de hoogste prioriteit krijgen. Daarvoor pleit de Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP).

Pleidooi+voor+masterplan+waterveiligheid
© Waterschap Rivierenland

‘Nederland houdt geen droge voeten als de politiek niet onmiddellijk werk maakt van een plan voor de Nederlandse dijken en waterwerken. Tot op heden heeft Den Haag de consequenties van de versnelde zeespiegelstijging nauwelijks bekeken. Dat is onverantwoord. De tijd dringt. We stevenen af op calamiteiten’, aldus Van Megen.

De AWP pleit onder meer voor de plaatsing van een sluis in de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam. Deze zou de huidige Maeslantkering, die alleen in uitzonderlijke gevallen de rivier afsluit, moeten vervangen. De kering moet nog tot 2070 meegaan. Vervanging moet volgens de AWP worden vervroegd naar 2050.

Rapport

De partij baseert zich op het rapport Masterplan Maatregelen Zeespiegelstijging. Naast bescherming tegen de stijgende zeespiegel wordt hierin ook het belang van de zoetwatervoorziening aangegrepen om te pleiten voor een masterplan. In tijden van droogte trekt zout zeewater tot ver in de Nederlandse rivierdelta met verzilting als gevolg.

In een nieuwjaarsinterview met Nieuwe Oogst pleit ook LTO Noord-voorzitter Jakob Bartelds voor de aanleg van een sluis bij Rotterdam. ‘In het Westen wordt steeds duidelijker dat verzilting een onderwerp is waar we serieus naar moeten kijken. We moeten echt pleiten voor een sluis in de Nieuwe Maas bij Rotterdam, want er komt daar veel te veel zout water het land binnen.’

Afwachtend

AWP-vicevoorzitter Hans Middendorp maakt zich ernstige zorgen over de afwachtende houding van Den Haag als het gaat over waterveiligheid. Hij wijst onder meer op het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat in 2017 is uitgekomen.

‘Daarin wordt gesteld dat wateroverlast door neerslag en droogte niet meer helemaal is te voorkomen. We moeten er mee leren leven. Zo’n indringende conclusie moet de politiek toch ook aan het denken zetten over waterveiligheid, zou je denken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer