Curcumabloem beschikt over eigen villa

Naast Villa Gerbera hebben André Zuidgeest en zijn zoon Mike sinds 2017 in Honselersdijk een kwekerij voor curcumabloemen, Villa Curcuma. De markt voor deze voorjaarsbloem is nog niet groot, maar willen ze graag snel uitbreiden.

Curcumabloem+beschikt+over+eigen+villa
© Thierry Schut

André Zuidgeest en zijn oudste zoon Mike zijn eigenaren van een gerbera- en een curcumakwekerij, beide in Honselersdijk. André Zuidgeest heeft het familiebedrijf in 1988 van zijn vader overgenomen en in 2004 omgedoopt tot Villa Gerbera. In 2014 is Mike Zuidgeest in de kwekerij gekomen en samen hebben ze in 2017 Villa Curcuma opgericht.

Bij de twee kwekerijen zijn 32 mensen vast in dienst. Op zaterdagen en in de vakanties werken er nog eens twintig scholieren. Tijdens topdrukte, van maart tot en met juni, vullen 20 tot 25 uitzendkrachten het personeelsbestand aan. Mike Zuidgeest houdt zich bezig met algemene zaken, personeel en energie, André Zuidgeest is verantwoordelijk voor de teelt en daarnaast druk met bestuurlijk werk in de ledenraad van Royal FloraHolland en coöperatie Summit Gerbera.

KP Holland

Vader en zoon waren al langer op zoek naar mogelijkheden om uit te breiden. 'In 2016 hoorden we dat KP Holland in Naaldwijk ging stoppen met de productie van curcumabloemen', zegt Mike Zuidgeest. 'Ze pasten niet zo goed bij een potplantenkwekerij als KP Holland. Bovendien is de markt voor curcumabloemen niet groot en zijn ze koudegevoelig.'

Ik zie het vooral als een leerjaar, waarin we grote pieken hadden qua arbeid

Mike Zuidgeest, curcumakweker in Honselersdijk

De ondernemers zijn begonnen met een proef van 500 vierkante meter in de gerberakwekerij en toen dat goed ging, hebben ze de sprong gewaagd. 'In november 2017 hebben we een tuin van 2,5 hectare gekocht waarop we 1,2 hectare gebruiken voor de curcumateelt', zegt Zuidgeest. 'De rest van de kassen gebruiken we voor andere toepassingen tot we mogelijkheden zien om de teelt uit te breiden.'

Twaalf weken

Villa Curcuma neemt plantmateriaal af bij KP Holland, die het opkweekt uit weefselkweek. Daarna duurt het twaalf weken, voordat de planten voor het eerst bloemen opleveren. De kwekerij is MPS-GAP-gecertificeerd en heeft een gesloten watersysteem. Biologische gewasbescherming gaat trips en spint, die af en toe voorkomen, te lijf.

In de kassen is de temperatuur dag en nacht 22 graden Celsius. Belichting gebeurt met SON-T-lampen. 'We hebben WKK's die ons warmte, elektriciteit en CO2 opleveren', legt Zuidgeest uit. 'Op den duur willen we ons aansluiten bij een warmtenet, maar dat is nu nog te duur.'

Productie

De kwekerij produceert bloemen van half januari tot eind oktober. Daarna voeren medewerkers het plantmateriaal af en ontsmetten ze de kassen, zodat ze weer helemaal schoon zijn. Het poten van de nieuwe planten in potgrond gebeurt in november en december met twee planten per pot.

In het assortiment zitten zeven kleuren: de lichtpaarse Shadow, de donkerpaarse Soul, de witte Shine, de geelrode Solar, de gele Sitrone, de roze Supreme en de lichtroze Sunrise. Alle bloemen zijn verkrijgbaar in de lengtes 55, 60, 65, 70 en 75 centimeter.

Villa Curcuma produceert bloemen in vijf steellengtes.
Villa Curcuma produceert bloemen in vijf steellengtes. © Thierry Schut

Lang houdbaar

'De curcuma is een dagbloem, dat wil zeggen dat hij 's nachts dichtgaat en overdag weer open. Het is een echte voorjaarsbloem, waar nog niet zoveel vraag naar is', zegt de kweker. 'Ze zijn lang houdbaar op de vaas, wel twee tot drie weken, en we leveren op basis van wat de klant vraagt.'

Het bedrijf verkoopt 70 procent van de curcuma's via de klok, de overige via rechtstreekse verkoop. Villa Curcuma heeft drie soorten verpakkingen: een doos met tien stuks, met een steekbuisje gevuld met water, een emmer met vier bosjes van vijf stuks en een emmer met zestien stuks. Naar wens zijn in de emmers ook andere hoeveelheden mogelijk. 'We kunnen ook een takje groen toevoegen', zegt Zuidgeest. 'In elk geval is het belangrijk dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt, ook niet tijdens het transport.'

Hoge kosten

De productiekosten voor de curcumabloem zijn hoog, omdat deze veel licht en warmte nodig heeft en de teelt arbeidsintensief is. 'Knippen, sorteren en onderhoud van de planten vergen veel tijd', zegt de kweker. 'We hebben machines die de bloemen op dikte sorteren en op de juiste lengte afsnijden, maar het blijft veel werk.' De kwekerij streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit, waarbij de eindklanten over het algemeen bloemisten in Europa en Amerika zijn.

Het kweken van de curcumabloemen is arbeidsintensief.
Het kweken van de curcumabloemen is arbeidsintensief. © Thierry Schut

De nieuwe kwekerij is voorbereid om verder uit te breiden met de mogelijkheid om een tweede sorteerlijn te installeren. 'Vorig jaar was ons eerste productiejaar en dat was best lastig', zegt Zuidgeest. 'Ik zie het vooral als een leerjaar, waarin we grote pieken hadden qua arbeid. Door de warme zomer hebben we ook maatregelen moeten nemen om bladverbranding tegen te gaan door te werken met schermen en krijt. Desondanks hebben we twee miljoen bloemen verkocht. Hopelijk gaat het dit jaar nog beter.'

Snijbloementeelt past niet bij potplanten
'Curcumaplanten komen oorspronkelijk uit Thailand. Wij zijn ze 24 jaar geleden gaan kweken vanuit wortelstokken', zegt Bert van Spijk, accountmanager Breeding Sales bij KP Holland in Naaldwijk. 'In eerste instantie waren de planten alleen geschikt voor grote potmaten. Door veredeling vanuit weefselkweek hebben we ze uniformer en compacter gemaakt en nieuwe rassen ontwikkeld. We zijn ze ook gaan kweken als snijbloemen, maar dat paste arbeidstechnisch en qua afzet niet goed bij ons als potplantenkwekerij', legt hij uit. 'We waren bijzonder blij dat André en Mike Zuidgeest de teelt van de curcumabloemen van ons over wilden nemen. Zij zijn goed thuis in de afzet en marketing van snijbloemen en we hebben alle kennis aan hen overgedragen. Onze samenwerking verloopt buitengewoon goed. Als enige kweker met dit product heeft Villa Curcuma de kans om zelf een markt op te bouwen. Mike en zijn vader hebben de aantallen al bijna verdubbeld en de productie zal ongetwijfeld verder groeien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer