Keniaans bloementransport naar Nederland niet optimaal

Er zijn veel factoren die de luchtvracht van bloemen tussen Kenia en Nederland beïnvloeden. Beleidsgerelateerde beperkingen en praktische aangelegenheden maken de omstandigheden tussen de twee landen niet optimaal zijn.

Keniaans+bloementransport+naar+Nederland+niet+optimaal
© FloraHolland

Dat blijkt uit een onderzoek van Hortiwise met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Uit het onderzoek blijkt dat het logistieke systeem slecht presteert. Dit gaat ten kosten van de industrie, de consument en het milieu.

Nederland is een toegangspoort tot Europa en de Nederlandse economie is afhankelijk van de handelsstromen van onder andere tuinbouwproducten. Er zijn echter aanwijzingen dat de luchtvrachtsituatie van Kenia naar Nederland, met betrekking tot sierteeltproducten, niet optimaal is. Vandaar het onderzoek van Hortiwise.

Meer inzicht

De belangrijkste reden voor dit onderzoek was om de markt inzichten te geven in de huidige situatie waarin Keniaanse bloemen naar Nederland worden getransporteerd. Vooral na een bespreking met de bloemensector in februari 2018 werd geconcludeerd dat er behoefte is aan meer inzicht in ontwikkelingen en veranderingen die van invloed zijn op het bezoek van Kenia aan Nederland.

Amsterdam is het belangrijkste knooppunt voor Keniaanse en Zuid-Amerikaanse bloemen gericht op de Europese markt. Dankzij de hub-functie is de stroom binnenkomende bloemen de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven. De populariteit van de luchthaven Schiphol is echter duur.

Alternatieven

Door een tekort aan landingsvluchten zoeken telers en vrachtvervoerders naar alternatieven. Distributeurs en logistieke dienstverleners overwegen in toenemende mate andere faciliteiten, zoals alternatieve luchthavens. Om de huidige ontwikkelingen te analyseren, worden vijf soorten logistieke verbindingen tussen Nairobi en Amsterdam in het rapport beschreven.

Een logistieke werkgroep in Kenia neerzetten, is één van de belangrijkste aanbevelingen. De werkgroep zou de logistieke prestatieproblemen kunnen analyseren en aanpakken. Deze werkgroep zou zich moeten concentreren op actuele kwesties en de positie van Nederland met betrekking tot Keniaanse bloemenexport versterken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer