NVWA+leidt+honderd+dierenartsen+op+vanwege+brexit
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA leidt honderd dierenartsen op vanwege brexit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil vanwege de naderende brexit honderd dierenartsen opleiden.

De NVWA gaat er volgens een woordvoerder van uit dat alle zaken die uit het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd, voortaan moeten worden gecontroleerd. 'Wij willen voorzorgsmaatregelen nemen', bevestigt een woordvoerder een bericht van de NOS. Ook als de brexit soepeler wordt dan nu verwacht, kunnen de nieuwe mensen aan de bak bij de NVWA. 'Wij hebben altijd behoefte aan dierenartsen. Die zijn niet zo makkelijk te vinden in Nederland.'


De extra mensen zijn vooral nodig voor controles op dieren en etenswaren, omdat die extra werk inhouden, meldt de woordvoerder. 'Brussel schrijft voor dat voedsel en voedselgerelateerde producten uit derde landen en dat wordt het Verenigd Koninkrijk, moeten worden geïnspecteerd door veterinair geschoolde mensen.' Wat er gaat gebeuren met producten die naar het Verenigd Koninkrijk gaan, is nog onduidelijk, omdat dat ligt aan de eisen die het Verenigd Koninkrijk zelf gaat stellen, vertelt ze verder.

Veel van de nieuwe medewerkers komen uit Oost- en Zuid-Europa, waar de NVWA via bureaus mensen werft. Zij krijgen onder meer een intensieve taalcursus en worden opgeleid voor het werk tot NVWA-inspecteur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 7°
  60 %
Meer weer