Acht+van+de+tien+boeren+en+tuinders+bezoekt+vakbeurs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Acht van de tien boeren en tuinders bezoekt vakbeurs

Van de agrarische ondernemers bezocht 80 procent in de afgelopen twee jaar één of meerdere vakbeurzen. Dat is vergelijkbaar met het percentage in 2016.

Dat zijn de resultaten van het communicatieonderzoek dat AgriDirect afgelopen maanden uitvoerde. Ruim achthonderd Nederlandse land- en tuinbouwers beantwoorden vragen over hun communicatie- en informatiegedrag.

De agrarische beurzen worden het meest bezocht door de tuinders (85,2 procent) en varkens- en pluimveehouders (85 procent), gevolgd door rundveehouders (82,6 procent). Beurzen worden het minst bezocht door de akkerbouwers (71,5 procent).

Tuinbouwsector

Opvallend is dat de tuinbouwsector in 2016 juist de doelgroep was die als minste vakbeurzen bezocht. Het percentage akkerbouwers en varkens- en pluimveehouders dat beurzen bezoekt, daalde met respectievelijk 9,1 procent en 5,5 procent ten opzichte van 2016.

RMV Hardenberg is de meest populaire Nederlandse agrarische beurs. Deze beurs werd door 25,5 procent van de ondervraagde agrariërs bezocht. Ten opzichte van 2016 is dit percentage gedaald met 3,1 procent.

ATH Biddinghuizen

Andere goed bezochte beurzen zijn de RMV Gorinchem (24,9 procent), ATH Biddinghuizen (21,9 procent) en LIV Hardenberg (13,5 procent). De percentages van de ATH en LIV zijn gestegen met respectievelijk 4,1 procent en 1,6 procent ten opzichte van 2016.

Als er per sector wordt gekeken, is de ATH het meest bezocht door akkerbouwers (41,9 procent). Rundveehouders bezochten het meest de RMV Hardenberg en varkens- pluimveehouders de LIV Hardenberg. Bij tuinders is Tuinbouwrelatiedagen Gorinchem de meest bezochte beurs met 30,6 procent.

Buitenlandse beurzen

Nederlandse boeren en tuinders bezochten ook buitenlandse beurzen. De Agribex in Brussel werd door 7,2 procent bezocht en de AgriTechnica in Hannover door 5,2 procent. Verder werd er gevraagd met welk doel agrariërs beurzen bezoeken.

Twee derde bezoekt beurzen voor informatie over nieuwe producten en technieken. Ruim 54 procent onderhoudt zakelijke contacten op de beurs. Agrariërs gaan ook met concrete investeringsplannen naar beurzen of zoeken leveranciers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer