Vijf vragen over regels mest wegen en bemonsteren

In de controle op transport en uitrijden van mest gaat dit jaar een en ander veranderen. De nieuwe, strengere regels zijn wel afgesproken, maar ze worden pas volgende maand definitief vastgelegd.

Vijf+vragen+over+regels+mest+wegen+en+bemonsteren
© Nieuwe Oogst

Wie krijgt te maken met de nieuwe regels rond het wegen en bemonsteren van dierlijke mest?

Dat zijn met name intermediairs en onafhankelijke monsternemers. Zij moeten rekening houden met het vervallen van de huidige partijbemonstering. De dikke fractie na mestscheiding moet per vracht worden bemonsterd door een onafhankelijke monsternemende organisatie. Onder voorwaarden mogen ook meerdere vrachten per dagdeel worden gemeld.


Wat verandert er bij het wegen van mest?

De regels om mest te wegen, worden vanaf 1 april aangescherpt. Zo is wegen direct na aanvang van het vervoer dan verplicht met behulp van een aanboordweegapparaat of bij een weegstation vlak bij het vertrekpunt. De rijafstand naar dit station maakt niet uit.

Het leeggewicht moet direct voor het vervoer worden vastgesteld en niet meer tussen twee opeenvolgende vrachten. Tijdens het transport moet een weegbon van het leeggewicht en een weegbon van het geladen voertuig aanwezig zijn.

Waar moeten de monsternemers rekening mee houden?

De onafhankelijke monsternemer moet geplande monsternames de voorgaande dag uiterlijk 15 uur melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het geplande tijdvak (van maximaal twee uur) kan zo nodig nog tot 15 uur worden gewijzigd. De locatiegegevens van de bemonstering liggen na de aanmelding vast. Bij aanmelding moeten naam, adres en de Kamer van Koophandel-nummers van leverancier, afnemer en vervoerder worden meegestuurd.

Zijn er verder nog veranderingen te verwachten?

Ja, de regelgeving bij mestscheiding verandert. Nu is er een mestcode voor gier en filtraat na mestscheiding voor rundvee en varkens. Die wordt opgesplitst in een code voor gier en een code voor filtraat na mestscheiding. Bovendien komt er een aanpassing van enkele forfaits en worden nieuwe reststoffen en restproducten toegevoegd aan de betreffende lijst.

Wanneer is dit allemaal definitief?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verwacht dat de wijzigingen begin februari definitief zijn, als de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is aangepast. Dat kan pas wanneer de vereiste goedkeuringsprocedure bij de Europese Commissie is afgerond. Actuele informatie is te vinden op www.rvo.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer