Steun+uit+Tweede+Kamer+voor+langere+uitrijperiode+dierlijke+mest
Nieuws
© Huisman Media

Steun uit Tweede Kamer voor langere uitrijperiode dierlijke mest

Zeven fracties in de Tweede Kamer willen snel duidelijkheid over een mogelijke verlenging van de uitrijperiode voor dierlijke mest. Ze dringen er bij staatssecretaris Martijn van Dam op aan om voor woensdag duidelijkheid te geven aan boeren en loonwerkers.

Loonwerkersorganisatie Cumela heeft vorige week uitstel aangevraagd van het uitrijverbod voor mest en zuiveringsslib per 1 september. Vanwege de extreme weersomstandigheden dit voorjaar en de late oogst zou uitrijden tot 16 september toegestaan moeten worden en zo mogelijk zelfs tot 1 oktober.

Serieus overwegen

De Kamerleden Jaco Geurts (CDA), Helma Lodders (VVD), Dion Graus (PVV), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Elbert Dijkgraaf (SGP), Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) en Johan Houwers (Houwers) hebben daar begrip voor. Ze dringen er in schriftelijke vragen aan Van Dam op aan om uitstel 'serieus te overwegen'.

Om duidelijkheid te geven aan de sector zou de bewindsman voor 24 augustus zijn beslissing bekend moeten maken, menen de Kamerleden. Latere besluitvorming zou er toe kunnen leiden dat op beperkt beschikbare percelen veel mest wordt uitgereden of dat forse structuurschade ontstaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer