VVD+stelt+Kamervragen+over+ggo%2Duitspraak+Europees+Hof
Nieuws
© Tony Tati

VVD stelt Kamervragen over ggo-uitspraak Europees Hof

VVD-Kamerleden Arne Weverling en Helma Lodders hebben minister Carola Schouten van LNV en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) schriftelijk om opheldering gevraagd over de uitspraak van het Europees Hof van Justitie inzake moderne plantenveredelingsmethoden.

In het regeerakkoord staat dat Nederland zich in Europa zal inzetten voor de toepassing en toelating van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas9, mits daarbij geen soortengrenzen worden overschreden. De partij vraagt Schouten en Van Veldhoven of zij deze afspraak van het regeerakkoord kunnen nakomen.

De VVD vindt dat moderne plantenveredelingsmethoden kunnen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, voedselveiligheid en voedselzekerheid.

Negatief effect

De VVD-fractie stelt dat de uitspraak van het Europees Hof een negatief effect heeft op de innovatiekracht van Europese boeren en tuinders, alsmede het vestigingsklimaat van bedrijven in Nederland en andere Europese landen. Ook vindt de fractie dat de beslissing van het Europees Hof Europese veredelaars op achterstand zet in vergelijking met bijvoorbeeld veredelaars uit de Verenigde Staten en diverse landen in Azië, waar de techniek niet onder strenge regelgeving valt.

De liberalen vragen of de bewindslieden bereid zijn zich in te zetten voor het moderniseren of vereenvoudigen van uitvoeringseisen voor de Europese wetgeving voor genetische modificatie, om zo binnen nieuwe grenzen de toepassing van Crispr-Cas9 dat onder de ggo-wetgeving (genetisch gemodificeerd organisme) valt, minder in de weg te zitten.

Wetgeving aanpassen

Verder vragen de Kamerleden of de minister en staatssecretaris de Europese wetgeving voor genetische modificatie zo kunnen aanpassen, dat Nederland, de andere lidstaten en Europa blijvend kennis kunnen blijven ontwikkelen om te kunnen zien en beoordelen wat er in de rest van de wereld op het gebied van genetische modificatie plaatsvindt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer