%27Rijk+moet+meebetalen+aan+opruimen+drugsafval%E2%80%99
Nieuws
© William Hoogteyling

'Rijk moet meebetalen aan opruimen drugsafval’

Gemeenten en een aantal landelijke organisaties willen dat het Rijk grondeigenaren weer financieel tegemoetkomt bij het opruimen van drugsafval. Het aantal dumpingen neemt elk jaar toe, schrijven ze aan de Tweede Kamer.

De opruimkosten kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro’s. ‘Daarmee groeit het landelijke probleem gemeenten en de samenleving boven het hoofd’, aldus de VNG, Landschappen NL, Natuurmonumenten, P10, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en Unie van Waterschappen (UvW).

• Lees ook: Minister onderzoekt vergoeding boer na drugsafvaldumping

De organisaties willen een vereenvoudigde versie van de regeling terug die eerder dit jaar afliep. Daarin werd maximaal de helft van de kosten door de overheid gecompenseerd.

‘Boeren, boswachters, ondernemers en inwoners worden steeds vaker geconfronteerd met giftig drugsafval dat op hun terrein is gedumpt door criminelen’, schrijven de organisaties. ‘Een triest dieptepunt is inmiddels bereikt met dumpingen en brandstichtingen in woonwijken.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer