ChristenUnie wil meer Hollandse waar in supermarkt

Er moet in de supermarkt meer ruimte zijn voor producten uit de regio. Daarvoor pleit ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber in haar initiatiefnota 'Verbinding boer(in)-burger, voedsel dichtbij'.

ChristenUnie+wil+meer+Hollandse+waar+in+supermarkt
© ChristenUnie

Dik-Faber ziet nog te veel producten van ver in de supermarkt liggen die ook in eigen land ingekocht kunnen worden. Ze wil dat landbouwminister Carola Schouten afspraken maakt met supermarkten en de levensmiddelenindustrie over meer regionale inkoop.

• Lees ook: LTO Nederland start campagne #watkrijgtdeboer

'Ik heb groot respect voor de producenten van ons dagelijks voedsel. Elke keer als ik de supermarkt in loop, zie ik hun dagelijkse werk voor me uitgestald. Jammer genoeg zie ik ook nog veel te vaak verre herkomstlanden op de etiketten staan; boontjes uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland, terwijl dezelfde producten ook hier om de hoek groeien.'

Jammer genoeg zie ik ook nog veel te vaak verre herkomstlanden op de etiketten staan.

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber

Band herstellen

Het CU-Kamerlid wil met haar voorstel de band tussen burger en boer en het milieu herstellen. 'Import is in veel gevallen een stevige belasting voor het milieu, terwijl voedsel van dichtbij de verbinding tussen boer en burger versterkt. Daarom moet er in de supermarkt veel meer ruimte komen voor de producten uit de regio, zodat de consument ziet en weet waar zijn kaas vandaan komt en van welke koeien het stukje vlees afkomstig is.'

De initiatiefnota 'Verbinding boer-burger, voedsel van dichtbij' werd woensdagmiddag op het Plein aangeboden aan een aantal boeren en jonge agrarische ondernemers, die in hun eigen bedrijven en op hun manier investeren in de verbinding tussen boer en burger.

Echte prijs

In de nota pleit Dik-Faber verder voor meer informatie op het etiket, waar mogelijk ook de echte prijs staat die een boer ontvangt voor zijn producten, meer ruimte voor verbrede landbouw en uitgebreider landbouw- en voedselonderwijs. Iedere basisschoolleerling gaat minstens een keer op bezoek bij een boer, tuinder of visser. Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Schouten over de begroting van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

• Lees ook: Schouten wil experimenteren met Crispr-Cas

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer