PvdD+en+SP+beschuldigen+nertsenhouders
Nieuws
© Dirk Hol

PvdD en SP beschuldigen nertsenhouders

De Partij voor de Dieren (PvdD) en de SP beschuldigen de Nederlandse nertsenhouders van illegale uitbreiding van hun bedrijven. Ze willen dat landbouwminister Carola Schouten ingrijpt.

Volgens de Kamerleden Esther Ouwehand (PvdD) en Frank Futselaar (SP) zijn er nertsenhouders die de afgelopen tijd hun bedrijf met duizenden dieren hebben uitgebreid. In verband met het naderende wettelijk verbod op de pelsdierhouderij per 1 januari 2024 mag er nu al niet meer uitgebreid worden.

'De wet is aangenomen, maar die lijkt niet te worden gehandhaafd', aldus Ouwehand. In een motie vraagt ze het kabinet om de wet te handhaven en op te treden tegen illegale uitbreidingen.

Dierverwaarlozing

Daarnaast zou er in de nertsenhouderij sprake zijn van dierverwaarlozing en dierenmishandeling waar de overheid niet tegen optreedt. In een tweede motie vragen PvdD en SP om 'te zorgen dat overtredingen serieus worden bestraft'.

Minister Schouten spreekt de beschuldigingen van PvdD en SP tegen. 'Dit doet geen recht aan de feitelijke situatie', wees ze de ingediende moties af. Volgens de minister handhaaft de NVWA op zowel de omvang van de bedrijven als op dierenwelzijn. De Kamer stemt na het voorjaarsreces over de moties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer