Naast wolvin ook mannetjeswolf op Veluwe

Op de Noord-Veluwe zijn naast een wolvin nu ook de DNA-sporen gevonden van een mannetjeswolf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van provincie Gelderland.

Naast+wolvin+ook+mannetjeswolf+op+Veluwe
© Europese Commissie

De provincie liet het onderzoek versneld uitvoeren om duidelijkheid te krijgen over de vestiging van wolven op de Noord-Veluwe. In het gebied verblijft een wolvin permanent, van het mannetje is dit nog niet duidelijk. Daarnaast is er ook een wolvin gesignaleerd in het midden van de Veluwe.


De eerste uitwerpselen van deze wolf zijn eind augustus 2018 gevonden. Ook daarvan wil de provincie zo snel mogelijk weten of sprake is van definitieve vestiging. Of de mannetjeswolf een blijvertje is, moet nog blijken. De mannetjeswolf is nog niet waargenomen, daardoor is het onduidelijke of het dier zich permanent heeft gevestigd. Bij de wolvin op de Noord-Veluwe is dat volgens de onderzoekers wel het geval.

Nauwgezet volgen

Volgens gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland schept het onderzoek de nodige duidelijkheid. 'Dat we nu al weten dat er sprake is van een derde wolf, laat zien hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen nauwgezet te blijven volgen.'


De wolf is een beschermde diersoort. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de bescherming ervan. Hoe precies wordt omgegaan met de wolf staat in het Interprovinciaal wolvenplan, dat in januari 2019 is vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Gelderland is de eerste provincie in Nederland die te maken heeft met een gevestigde wolf.

Leefgebied

De volgende stap is het leefgebied van de wolf vaststellen. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen daar waarschijnlijk eind maart 2019 een goed onderbouwd besluit over. De vaststelling van het leefgebied is belangrijk om vervolgens in gesprek te gaan met gemeenten, terreineigenaren en schapenhouders in het gebied. 'We willen bijdragen aan preventieve maatregelen als dat nodig is. Maar dan is het wel belangrijk dat alle partijen meedoen en er een gezamenlijk plan komt', verklaart Drenth.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben al eerder toegezegd dat ze de komende drie jaar alle schade door wolven vergoeden. Dat geldt voor hobbydierhouders en professionele veehouders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer