Aviko Potato schrapt kwaliteitskorting contractaardappelen

In de vaste prijscontracten zal Aviko Potato voor dit oogstjaar de kortingen, die binnen het bonus-malussysteem gelden, laten vervallen.

Aviko+Potato+schrapt+kwaliteitskorting+contractaardappelen
© VidiPhoto

De inkooporganisatie van Aviko schrijft dit deze week in een brief aan de eigen aardappeltelers. Het besluit om af te zien van kwaliteitskortingen is genomen in nauw overleg met de aardappeltelerscommissie van Aviko Potato.

'Als gevolg van de extreme zomer zijn de aardappelopbrengsten bij veel telers extreem laag', verklaart directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato. 'De opbrengstverschillen per teler zijn enorm en er zijn grote zorgen over de kwaliteit. Samen met onze telerscommissie proberen we binnen de contractuele kaders oplossingen te bedenken om de getroffen telers wat tegemoet te komen.'

Knollenkorting

Kortingen die vervallen betreffen prijsafslagen vanwege een te laag onderwatergewicht, teveel punten beneden de kwaliteitsnorm en een te hoog knollental. Voorwaarde is wel dat de aardappelen goed te verwerken zijn.

'Vanwege de beperkte beschikbaarheid van goede aardappelen voor de verwerking hebben onze afnemers de productspecificaties enigszins aangepast', legt Zelhorst uit. 'Met het strepen van de kwaliteitskortingen willen we deze verruiming van de specificaties doorvertalen naar onze contracttelers.'

Dagprijs vlokkenaardappelen

Naast het schrappen van de kortingen heeft Aviko Potato besloten om de dagprijs voor de 28 tot 40 millimeter minimaal op het niveau van de dagprijs voor vlokkenaardappelen te brengen. Deze kleinere knollen kunnen voor de verwerking tot vlokken of puree tot waarde worden gebracht. Aviko Potato adviseert telers dan ook om bij het inschuren zuinig te zijn op de kleinere aardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer