Melkveehouder gaat 'gezond en veilig werken'

Met de start van campagne 'Gezond en veilig werken in de melkveehouderij' willen ZuivelNL en Stigas het belang van gezond en veilig werken onderstrepen. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) maakt daar onderdeel van uit.

'Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken op melkveebedrijven', aldus Wilco Brouwer de Koning van LTO Melkveehouderij. 'Als we niets doen, zal dit alleen nog maar toenemen.'

'Dit heeft onder meer te maken met bedrijven die groeien, de vergrijzing die ook onder melkveehouders plaatsvindt en het groeiende aantal nevenactiviteiten op veel bedrijven. Op zich hoeven deze ontwikkelingen geen probleem te zijn, als je de risico's die erbij horen maar goed in beeld hebt en maatregelen treft om ze te beheersen.'

Filmpje

ZuivelNL heeft nu een filmpje uitgebracht waarin het belang van gezond en veilig werken en de RIE in de melkveehouderij wordt uitgelegd. Het komende jaar worden melkveehouders via verschillende media over het belang van veilig en gezond werken geïnformeerd, waarbij de flyer en het filmpje ondersteunende tools zijn.

Ook kunnen de aan ZuivelNL verbonden organisaties (LTO, NMV en NZO) een adviseur van Stigas uitnodigen voor bijeenkomsten om het onderwerp aan de orde wil laten komen. De eerste tien aanvragen voor een adviseur zijn gratis.

Nieuwe systematiek

Vorig jaar heeft Stigas speciaal voor melkveehouders een nieuwe systematiek ontwikkeld om de risico's op hun bedrijven in kaart te brengen en te beheersen. Via een gebruiksvriendelijk digitaal systeem kunnen ze eenvoudig hun risico's in kaart brengen en verbeteracties inplannen.

Het systeem herinnert hen er vervolgens aan deze acties uit te voeren. Bedrijven die met een RIE hun risico's beheersen, hebben minder kans op ongevallen en verzuim. Bovendien voldoen ze dan aan de wettelijke eisen en dat voorkomt boetes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer