93 ernstige arbeidsongevallen in agrarische sector in 2017

In de agrarische sector waren vorig jaar 93 werknemers betrokken bij een ernstig arbeidsongeval. Dat blijkt cijfers van Inspectie SZW.

93+ernstige+arbeidsongevallen+in+agrarische+sector+in+2017
© Haijo Dodde

Verder overtraden bedrijven geregeld de regels over arbeidstijden, het minimumloon en vakantiegeld. In 2017 hebben zo’n tweehonderd bedrijven een inspecteur over de vloer gekregen die controleerde of de arbo-regels worden nageleefd. De Inspectie SZW komt daarbij op de plekken waarvan zij het risico het hoogste inschat en waar het meeste effect kan worden bereikt.. Daarom was er speciale aandacht voor de loonwerkbedrijven, paddenstoelenteelt en pluimveebedrijven.

• Lees ook: Aantal arbeidsongevallen moet naar nul in 2020

Alleen al bij de loonwerkbedrijven constateerde de inspecteurs 336 overtredingen. Die gingen vooral over de machineveiligheid. Vaak worden bewegende onderdelen niet afgeschermd waardoor werknemers door de machine gegrepen kunnen worden.

Gezondheidsrisico's

In de paddenstoelenteelt is bij meer dan twee derde van de bedrijven actie ondernomen. Bij vrijwel alle geïnspecteerde bedrijven lopen de werknemers gezondheidsrisico’s door fysieke overbelasting. In pluimveebedrijven is er gevaar voor medewerkers door blootstelling aan agrarisch stof en onveilige machines of heftrucks.

De Inspectie SZW ziet dat verbetering begint bij ondernemers en werknemers die zich bewust worden van de risico’s en hier adequaat op reageren. In de agrarische sector zijn zij verenigd in kennisinstituut Stigas en hebben zij de campagne ‘Nul ongevallen in 2020’ gestart. Ook de Inspectie SZW is hierbij betrokken.

Eerlijk werk

Ook het controleren op eerlijk werk had prioriteit in 2017. Mede op basis van meldingen heeft de Inspectie SZW vorig jaar tientallen bedrijven bezocht om hierop specifiek te inspecteren. Een groot deel van de inspecties is verricht in de glastuinbouw bij bedrijven die uit risicoanalyses naar voren kwamen. Twee derde van de geïnspecteerde telers had de boel niet op orde. De Inspectie constateerde 102 overtredingen die meestal over arbeidstijden of onderbetaling gingen.

In deze gevallen deelt de Inspectie SZW boetes en waarschuwingen uit. Ook werkt de Inspectie SZW samen met brancheorganisaties en vakbonden om verbeteringen te bereiken. Door kennis en kunde te bundelen kan de veiligheid en gezondheid worden vergroot en kunnen misstanden worden aangepakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer