Nieuw advies tot binnenhouden vee bij Wijster

Gemeente Midden Drenthe geeft eigenaren van vee in het gebied tussen Wijster en Drijber het dringende advies voorlopig geen vee te weiden. Ook het eten van bladgroente uit eigen tuin zoals boerenkool wordt afgeraden.

Nieuw+advies+tot+binnenhouden+vee+bij+Wijster
© Veiligheidsregio Drenthe

Aanleiding is de brand die afgelopen zondag het bedrijf Noblesse bij Wijster trof. Een groot gedeelte van de verwerkingsfabriek van pluimveeslachtafval brandde af. Hoewel het onderzoek nog bezig is, bestaat de kans dat daarbij schadelijke chemische stoffen in de omgeving zijn terecht gekomen. Ook is sprake van roetneerslag.

Adviezen

Uit voorzorg heeft de gemeente daarom een aantal adviezen gegeven aan omwonenden. Een maand geleden gebeurde hetzelfde nadat een nabijgelegen hal van afvalverwerker Attero in de as werd gelegd. Bij deze brand in een opslag van plasticafval kwamen dioxines vrij. De exacte gevolgen daarvan worden nog onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

De gebieden waar mogelijk sprake is van verontreiniging door de twee branden overlappen deels. LTO Noord is betrokken bij het overleg met de eigenaren van de twee bedrijven, de gemeente en de Veiligheidsregio Drenthe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer