Groot+opbrengstverschil+tussen+voederbietenrassen
Nieuws
© Koos van der Spek

Groot opbrengstverschil tussen voederbietenrassen

De opbrengst van voederbieten is sterk afhankelijk van het ras. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Op klei varieerde de opbrengst tussen de onderzochte rassen van 24 tot 31 ton droge stof en op zand van 15 tot 27 ton droge stof per hectare.

In het Rassenbulletin dat is gepubliceerd worden de rassen ook vergeleken op drogestofpercentage, voederwaarde, suikergehalte, ruw as, vroegheid van de grondbedekking en het percentage van de biet boven de grond.

Qua voederwaarde blijkt er vrijwel geen rasverschil te bestaan. Ongeacht het ras en de grondsoort levert een kilo drogestofvoederbieten circa 1.150 VEM op in de categorie rassen met een hoog drogestofgehalte. In deze categorie zijn negen rassen onderzocht. Rassen met een laag drogestofgehalte bevatten per kilo droge stof gemiddeld 1.110 VEM. In deze categorie is de variatie in VEM-waarde iets minder klein.

Ziektetolerantie

In totaal bevat het Rassenbulletin onderzoekscijfers van zeventien verschillende rassen die in 2017 en 2018 zijn beproefd. Het bleek niet mogelijk om de rassen te testen op ziekteresistenties. Omdat het voor veel percelen in Nederland nodig is om te weten of een ras tolerant moet zijn voor rhizoctonia en/of rhizomanie, bevat het Rassenbulletin een aparte kolom met tolerantie informatie van de kweker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer