Onderzoek+naar+mestgebruik+onder+boeren
Nieuws
© Koos van der Spek

Onderzoek naar mestgebruik onder boeren

Kringlooplandbouw is momenteel een belangrijk onderwerp in de landbouw. Om die reden wil een internationaal onderzoek de mineralen- en nutriëntenbehoefte onder boeren in kaart brengen.

Welke eisen stellen gebruikers aan circulaire meststoffen? Die vraag staat centraal in het Interregionaal-project ReNu2Farm, waarin het Nutriënten Management Instituut (NMI) als enige Nederlandse partner participeert.

Kringlooplandbouw is op dit moment een hot topic. Nadat minister Carola Schouten haar visie publiceerde ontstond er een brede discussie over de wijze waarop dit in de landbouwpraktijk geïmplementeerd moet worden. Een belangrijk aspect van kringlooplandbouw is het gebruik van circulaire meststoffen met herwonnen nutriënten.

Eisen eindgebruikers

In het verleden werd de productie van circulaire meststoffen vaak vanuit de technologie benaderd en werd daarna pas gekeken naar de inpasbaarheid op het bedrijf. Het onderzoek ReNu2Farm wil die vraag omdraaien en de eisen van de eindgebruikers gebruiken als startpunt voor recycling.

‘We willen de werkelijke behoeften van agrarisch ondernemers ten aanzien van de eigenschappen van circulaire meststoffen in beeld krijgen. Daarom hebben we een enquête opgesteld voor agrarisch ondernemers, loonwerkers en bemestingsadviseurs in Noordwest Europa. We verwachten dat de kwaliteit van circulaire meststoffen kan worden verbeterd op basis van de resultaten uit de enquête, waardoor in de toekomst meer en meer traditionele kunstmest kan worden vervangen door circulaire meststoffen’, aldus de initiatiefnemers.

Klik hier voor de enquête.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer