Proeven+tonen+rendement+van+coating+aan
Achtergrond
© Ekompany

Proeven tonen rendement van coating aan

Ekompany heeft de laatste jaren meegedaan aan heel wat bemestingsproeven. De producent van de gecontroleerd vrijkomende meststof Ekote wil aantonen dat het product niet alleen uitspoeling, afspoeling en vervluchtiging voorkomt. Het draagt ook nog eens bij aan hogere opbrengsten.

Het voorkomen van nitraatuitspoeling, met name in zandgrond, is een belangrijk doel van gecontroleerd vrijkomende meststoffen. De overheid en waterschappen kijken over de schouder van telers kritisch mee naar de gevolgen van bemesting op de grondwaterkwaliteit.

Maar de gecoate meststoffen hebben volgens Ekompany meer voordelen. De kwaliteit en opbrengst per hectare nemen toe. In peen zorgt de meststof bijvoorbeeld voor een groter aandeel producten in klasse 1. Door middel van de dikte van de coating kan de producent sturen op wanneer de mineralen vrijkomen tijdens de teelt.

In mais vindt bijvoorbeeld 80 procent van de stikstofbehoefte plaats tussen dag 45 en 110 na het zaaien. 'Als je pech hebt, is een groot gedeelte van de meststof dan net verbruikt of is uitgespoeld door een hevige regenbui', legt productmanager Lennard Bos uit. Er is dan niet meer voldoende stikstof voor een optimale kolfzetting.

Telers zien wat anders op het veld dan ze gewend zijn

Lennard Bos,?productmanager bij Ekompany

Onderzoeksresultaten

Bos gaf vorige week tijdens de Vakbeurs Vollegrond een presentatie die bol stond van onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten uit voornamelijk externe proeven, benadrukt hij. Want de slager kan natuurlijk niet zijn eigen vlees keuren. Het product Ekote was onderdeel van de 'innovatieroute' tijdens de beurs, die de bezoekers langs nieuwigheden in de sector leidde.

In de vollegrond is het gebruik van gecoate meststoffen volgens zijn collega Stan Hoeijmakers nog geen gangbare praktijk. Hij is marketingmanager bij Ekompany. 'In de akkerbouw is het bekender. We hebben producten die speciaal zijn toegespitst op de gewassen prei, asperge, peen, blauwe bes en aardbei.'

'Coatings belangrijke oplossing'

Volgens hem zijn coatings voor de toekomst een belangrijke oplossing. 'Het gebruik van kunstmest staat politiek ter discussie. Wij zijn van mening dat dierlijke mest de basis is, maar dat kunstmest complementair nodig blijft. Dan is het wel zaak om die die zo efficiënt mogelijk in te zetten. Ook dat zou mee moeten wegen in de discussie.'

De laatste jaren zijn met Ekote proeven uitgevoerd in de gewassen asperge, peen, prei, wintertarwe, fritesaardappelen, suikerbieten en mais. Bos: 'Het klinkt bijna arrogant, maar wij komen overal als beste uit de bus.' De meststof uit de korrels van Ekote komen gedurende het groeiseizoen langzaam vrij. Het tempo en het schema daarvan kunnen per gewas worden aangepast.

Ander groeipatroon

Bos: 'Het groeiproces verloopt door het gebruik van gecoate meststof wel wat anders. Telers moeten daar soms aan wennen. Ze zien wat anders op het veld dan ze gewend zijn. In de eerste weken blijft het gewas wat compacter door de gecontroleerde vrijgave van nutriënten. De groei verloopt natuurlijker, omdat de voeding in lijn ligt met de opnamebehoefte. Er wordt ook meer droge stof aangemaakt.'

Doordat er per saldo minder kunstmest nodig is, bespaar je op de kilo's, vertelt Bos. 'In sommige gevallen zijn wij daardoor goedkoper. Gemiddeld ben je met Ekote hetzelfde kwijt per hectare, of iets meer. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt in de meeropbrengst.'

In de proeven werd zowel naar de milieuimpact als naar de meeropbrengst gekeken. Een proef in Duitsland toonde aan dat de uitspoeling in aspergepercelen in de laag 60-90 centimeter drastisch kan worden teruggebracht.

Meeropbrengst

Ekompany heeft zelf ook een proef uitgevoerd in peen, bij een bedrijf in Nederweert. Bos: 'De teler haalde 5 ton meer van een hectare met Ekote, ten opzichte van de gangbare manier van bemesten. Bij een peenprijs van 20-30 cent per kilo is dat 1.000 tot 1.500 euro per hectare. De meerkosten van de meststof werd dus opnieuw ruimschoots goedgemaakt door de hogere opbrengst.

In Duitsland werd ook een proef uitgevoerd in wintertarwe. Daar werden dertien verschillende soorten bemesting toegepast. Ook daar kwam Ekote als beste uit de test. Bos: 'Geen lucky shot dus. We haalden daar 8 procent meer droge stof per hectare. Dat gaf een meeropbrengst van 111 euro per hectare, wat veel is voor wintertarwe.'

Hoeijmakers: 'Per gewas zijn andere zaken belangrijk. In prei zijn arbeidskosten nogal een issue. Voor Ekote hoef je maar een keer het land op voor de bemesting. Dat scheelt ook weer in de belasting van de bodem. Doordat je meer oogst in klasse 1, heb je in verhouding minder arbeidsuren nodig om hetzelfde gewicht te oogsten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer