Boeren naar rechter om melkprijs Bel Leerdammer

Namens een groep melkveehouders diende gisteren een rechtszaak tegen Royal Bel Leerdammer. Ze eisen een nabetaling op de melkprijs over de periode 2010-2015. Deze zou niet overeenkomen met het gewogen gemiddelde van de uitbetaalde en gepubliceerde gemiddelden in Nederland, zoals volgens hen was afgesproken.

Boeren+naar+rechter+om+melkprijs+Bel+Leerdammer
© Pixabay

Het gaat om een collectief van 313 melkveehouders die in totaal ruim 17 miljoen euro van Bel Leerdammer eisen. Dat meldt hun advocaat Dinant te Biesebeek. Volgens hem blijkt uit een berekening dat het verschil oploop van 0,25 cent per kilo in 2010 tot 2,8 cent (exclusief btw) per kilo geleverde melk in 2015.

'Afhankelijk van de geleverde hoeveelheid melk lopen de vorderingen in individuele gevallen zelfs op tot 300.000', aldus Te Biesebeek. Volgens hem telt Bel Leerdammer ongeveer duizend leveranciers.

Bel Leerdammer ziet de totstandkoming van de melkprijs echter anders. In een in het voorjaar van 2009 verstuurde brief is het nieuwe melkprijsbeleid uiteen gezet.

Volgens de melkverwerker is daarin aangegeven dat weliswaar 'het gewogen gemiddelde van de uitbetaalde en gepubliceerde melkprijzen in Nederland’ als referentie wordt aangehouden. Daarin staat echter ook dat de melkprijs in die jaren mede afhankelijk is van de macro-economische ontwikkelingen binnen Nederland en Europa, de ontwikkelingen binnen de zuivelmarkt op Europees niveau en de situatie op de kaasmarkt in met name West-Europa.

Geen boven- of ondergrens

Verder geeft Bel Leerdammer aan dat voor de afwijking van de Leerdammer melkprijs ten opzichte van de gewogen gemiddelde referentieprijs geen boven- of ondergrens wordt aangehouden.

Volgens Te Biesebeek is de gekozen benaderingswijze op aantoonbare wijze onverenigbaar met, en staat zelfs deels haaks op, de door haar in de periode 2010 tot en met 2015 aan haar leveranciers uitgedragen melkprijspolitiek.

Volgens hem beschikt het collectief van melkveehouders over bewijsmateriaal waaruit de gemaakte afspraken blijken. Het collectief schat in dat de rechter de ingediende vorderingen uiteindelijk zal toewijzen, althans zeker voor een substantieel deel.

Niet eerste keer

Te Biesebeek signaleert echter dat het niet de eerste keer is dat melkveehouders om een nabetaling naar de rechter stappen. Een aantal melkveehouders was eerder van mening dat Bel Leerdammer aan hen in de jaren 2007 tot 2009 een melkprijs heeft betaald die lager is dan de melkprijs die voldoet aan het door Bel Leerdammer uitgedragen referentiekader.

'Bij een niet gepubliceerd eindvonnis van 10 september 2014 heeft de rechtbank Rotterdam beslist dat Bel Leerdammer aan deze melkveehouders inderdaad een te lage melkprijs heeft betaald. Bel Leerdammer is veroordeeld tot het doen van een nabetaling', aldus Te Biesebeek in een verklaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer