Veel kleine fruitmaten door droogte

De droogte van deze zomer zorgt bij peren en appels voor een groter aandeel kleine maten. Met name telers die minder of niet konden beregenen of fertigeren, lopen tegen problemen aan.

Veel+kleine+fruitmaten+door+droogte
© William Hoogteyling

Dat blijkt uit navraag bij diverse partijen. Kleinere maten betekent minder kilo's op de markt. Wat dat voor de prijzen betekent is op dit moment nog afwachten.

'Als je naar Elstar kijkt, krijgen we waarschijnlijk de op een na laagste oogst in tien jaar', stelt Eric van Ewijk van Fruitmasters, de grootste fruitcoöperatie van Nederland. 'Voor de prijs zal dat een gunstig effect kunnen hebben. Minder aanbod zorgt meestal voor hogere prijzen. Als je 10 procent minder opbrengst hebt met 30 procent hogere opbrengsten, hoor je niemand meer klagen', zegt hij.

• Lees ook: Penibele situatie voo rappel- en perentelers

#hetezomeroogst

'Je hebt de cijfers van de prognoses, maar als ik onderweg ben zie ik toch wat anders', vertelt Emanuël Sluis van Service2fruit, een online platform voor de koop en verkoop van fruit. 'Ik durf niet te zeggen wat dat met de markt gaat doen. Als supermarkten de eisen voor peren bijvoorbeeld bijstellen van 65 naar 60 millimeter, zorgt dat voor een heel ander beeld. Je ziet door de actie #hetezomeroogst van LTO dat consumenten en ook supermarkten hier wel sympathiek tegenover staan.

Met de actie #hetezomeroogst vraagt LTO aandacht voor groente en fruit waarvan de kwaliteit en smaak prima is, maar die door de droogte niet voldoen aan de standaardeisen van supermarkten. Deze moeten volgens de belangenorganisatie toch een plek in het winkelschap krijgen.

Zuid-Nederland

Vorige week liet ZLTO weten dat veel partijen appels en peren op het hout niet worden verkocht, omdat er te veel kleine maten tussen zitten. Sluis bevestigt dit beeld. 'Vooral telers in Zuid-Nederland, Zeeland, Limburg en België zijn daardoor getroffen Op veel plekken zijn daar minder goede voorzieningen om te beregenen.'

Telers in de Betuwe zijn minder getroffen, maar ook daar had de droogte invloed. In het werkgebied van waterschap Rivierenland mocht overdag niet worden beregend. Daardoor waren telers minder in staat om zonnebrand te voorkomen. De echte grote maten vind je er dit jaar ook minder.

Volgens de kenners van de markt zorgt de droogte voor onzekere verwachtingen. Fruitteler Peter Oostveen uit Werkendam vindt de discussie over de kilo's opbrengst vooral een theoretische discussie. 'Ik ken niemand die in plaats van een peer, twee peren gaat eten bij een kleinere maat. De aantallen zijn er gewoon.'

Oogstprognoses met korrel zout nemen

De Europese oogstprognoses voor peren en appels die begin deze maand tijdens Prognosfruit-congres naar buiten zijn gebracht, moeten volgens kenners in ieder geval met een flinke korrel zout worden genomen. Er werd begin augustus nog een normale perenproductie verwacht en een hogere appelproductie dan in 2017.

In deze raming zijn de effecten van de droogte in België al wel meegenomen, maar die in Nederland en Duitsland niet. Duitsland stelde deze week de cijfers naar beneden bij en in Nederland zijn de ramingen voor hardfruit met 5 tot 10 procent verlaagd. In 2017 was er een zeer kleine appeloogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer