Recordaantal meldingen droogteschade

Bij verzekeraar Vereinigte Hagel is een recordaantal schademeldingen binnengekomen als gevolg van de droogte. De meeste schade komt volgens de verzekeraar voor in de teelt van uien, aardappelen, suikerbieten en mais.

Recordaantal+meldingen+droogteschade
© Twan Wiermans

De verzekeringsmaatschappij ontving 843 meldingen van droogteschade. Directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel meldt dat 75 procent van de leden schade heeft gemeld. De schademeldingen komen uit het hele land. 'Zowel van telers op de kleigrond van Schouwen-Duiveland als de zandgrond in Drenthe. De grondsoort doet er wel toe en ook de beregeningsmogelijkheden spelen een belangrijke rol in de mate van schade. Maar de meldingen komen uit alle regio's en van alle grondsoorten.'

Volgens Vereinigte Hagel zijn er telers die nog maar de helft of minder van een normale opbrengst hebben. De verschillen zijn groot.Boeren en telers die een schade melden, krijgen een schade-expert op bezoek. De vastgestelde veldopbrengst wordt vergeleken met de veldopbrengst van de afgelopen vijf jaar. Bij droogteschade geldt een eigen risico van 30 procent.

Assurantietaks

Nog geen 10 procent van de Nederlandse boeren en tuinders heeft een brede weersverzekering. Schreuder is dan ook blij dat de Tweede Kamer vrijdag heeft besloten om de assurantietaks van 21 procent op de brede weersverzekering af te schaffen. 'Dat is echt heel goed nieuws waar wij heel blij mee zijn. Samen met onder meer LTO en de NFO maken we ons daar al lang hard voor.'

De directeur van Vereinigte Hagel hoopt dat Nederland nu ook snel werk gaat maken van de omnibusregeling. In die regeling vanuit de Europese Unie wordt het eigen risico voor de brede weersverzekering teruggebracht van 30 naar 20 procent en wordt het te vergoeden bedrag verhoogd van 65 naar 70 procent.

Onrechtvaardig

Schreuder: 'De assurantietaks vonden veel boeren en telers onrechtvaardig. Voor veel ondernemers was het dan ook een drempel om een brede weersverzekering af te sluiten. In combinatie met de omnibusregeling wordt het zo veel aantrekkelijker om je tegen weersinvloeden te verzekeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer