Wakker Dier: NVWA faalt bij inspecties stalklimaat

De inspecties van het stalklimaat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit falen, stelt Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie eist daarom actie van de NVWA.

Wakker+Dier%3A+NVWA+faalt+bij+inspecties+stalklimaat
© pixabay

De inspectiedienst grijpt volgens Wakker Dier nauwelijks in bij ernstige signalen, waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. Dat stelt de dierenwelzijnsorganisatie op basis van een analyse van 23 NVWA-verslagen. Die zijn na een WOB-verzoek verkregen. 'Te veel varkens lijden aan pijnlijke borstvliesontstekingen. Het is aan de handhavers om hier iets aan te doen', stelt Wakker Dier.


Bij ruim een op de drie door de NVWA bezochte stallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat, constateert Wakker Dier op basis van de verslagen. Een slecht stalklimaat verhoogt volgens de organisatie het risico op pijnlijke longaandoeningen; het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij varkens.

Ammoniakconcentratie

Volgens Wakker Dier sloeg bij 74 procent van de varkensbedrijven de ammoniakconcentratie in de stallucht veel te hoog uit. Ook had bijna 40 procent van de bedrijven ten minste één hok met zowel een te hoge ammoniakwaarde als zichtbare afwijkingen bij de dieren, zoals rode ogen.

Samen duiden deze signalen naar mening van Wakker Dier op een slecht stalklimaat. Ondanks deze alarmbellen, deelde de NVWA slechts één officiële waarschuwing uit. 'De NVWA spreekt van een 'vermoeden van slecht stalklimaat' wanneer in meerdere hokken iets niet in orde blijkt. Wakker Dier wil dat deze richtlijn wordt aangepast', verzekert woordvoerder Valeska Hovener. Ze vervolgt: 'Het kan niet zo zijn dat de NVWA een groep varkens in een schadelijk klimaat laat zitten, omdat de buurvarkens wel in een acceptabel klimaat leven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer