%27Echte+verhaal+moeten+we+blijven+herhalen%27
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

'Echte verhaal moeten we blijven herhalen'

Melkveehouder Dieuwke Bakker uit Menaam is sinds enkele maanden de Friese boerenambassadeur van Team Agro NL. Samen met drie andere Friese melkveehouders heeft ze het plan opgevat om bij zoveel mogelijk bijeenkomsten met boeren en burgers van zich te laten horen.

Dieuwke Bakker pleit voor meer van dit soort groepjes. 'We moeten het echte verhaal blijven herhalen.' Zo ging ze afgelopen jaar naar een debat over de afname van weidevogels bij de Leeuwarder Courant, om het boerengeluid te laten horen. 'Boeren zijn maar heel beperkt aansprakelijk voor het weidevogelverhaal', vindt ze.

Samen met haar man en zoon melkt ze zeshonderd koeien. Het bedrijf doet op een deel van 240 hectare aan weidevogelbescherming. 'We hebben een prima samenwerking met de vogelwacht. Zij lopen de percelen na of er ook nesten liggen. We hadden vorig jaar veel last van de steenmarter die veel nesten heeft leeggevreten.


Minder strak met regels omgaan

Om weidevogels beter te beschermen, zou het helpen als de overheid minder strak met regels omgaat, is de overtuiging van Bakker. Ze pleit daarom voor meer flexibiliteit rond het uitrijden van mest. 'Half februari gaat iedereen mestuitrijden, omdat ze tot over hun oren in de mest zitten. Het gevolg is dat we een megavroege eerste snee hebben, net tijdens het broedseizoen. Wanneer meer ruimte komt voor het uitrijden van mest, hoeft niet iedere boer tijdens het broedseizoen gras van het land te halen.'

Meer boeren moeten van zich laten horen tijdens bijeenkomsten

Dieuwke Bakker, melkveehouder in Menaam

Want rijden met groot materieel tijdens het broedseizoen is koren op de molen voor mensen die met name de boer de schuld geven van de afname van weidevogels, merkt Bakker. Een filmpje van een Triple-maaier, dat opdook tijdens de discussie over landschapspijn, herinnert ze zich nog goed.

Haasje

'Dat maaien gebeurde op ons land. Op social media werd gezegd dat boeren geen oog voor het landschap zouden hebben. Dezelfde dag had onze zoon tijdens werkzaamheden op het land een haasje opgepakt en aan de kant gezet. Niet veel later werd dat haasje te grazen genomen door twee roofvogels. Daar maakte mijn zoon een filmpje van. Dat hebben we gestuurd naar Jantien de Boer, de auteur van het boek Landschapspijn. We hebben nooit een reactie gehad.'

Bakker wil ook nog in discussie met gedeputeerde voor landbouw Johannes Kramer. Hij pleit voor een volledige biologische landbouw in Friesland. Onrealistisch, stelt ze. 'Wanneer iedere boer biologisch wordt, gaat de kostprijs omhoog en de melkprijs omlaag.'

Producten uit buitenland

Bakker vervolgt: 'De gedeputeerde moet bovendien weten dat de retail de producten uit het buitenland haalt, als wij allemaal overstappen op biologisch. Die komen dan uit landen die minder goed met dierenwelzijn omgaan. Daar hebben wij geen zicht meer op.'

Voor boeren zelf ligt er ook een taak om nog meer te communiceren, vindt Bakker. 'Laat je bedrijf zien. Veel ondernemers vinden dat lastig, mensen stellen vragen en dan moet je zaken uitleggen. Over bijvoorbeeld wel of geen vlees eten. Vegetarisch is prima. Maar je moet mensen niet laten geloven dat ze daarmee het klimaat redden. En ook niet dat dieren in de veehouderij geen goed leven hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer