Discussie over wateroverlast Rijnland

Viel Rijnland te verwijten dat er wateroverlast ontstond na de hevige regenbuien in september? Dat was maandag de inzet tijdens een evaluatiegesprek. Er is nog discussie over de schadeafwikkeling en eventuele aanpassingen in het watersysteem.

Discussie+over+wateroverlast+Rijnland
© Koen van Wijk

'Van de claims die wij hebben gekregen van getroffen boeren en tuinders, is er nog niet één toegewezen. Een aantal claims wacht nog op afhandeling en is ook afhankelijk van de evaluatieuitkomst', vertelt hoogheemraad Sjaak Langeslag van Hoogheemraadschap van Rijnland.

Na de evaluatie met de Boskoopse boomkwekers uit de Gouwepolder volgt ook nog een gesprek met een groep veehouders uit de Middelburg-Tempelpolder.

Te extreem

'Tot nog toe stelt onze verzekeringsmaatschappij dat de neerslaghoeveelheid zo extreem was dat het watersysteem daar niet tegenop valt te dimensioneren', zegt de hoogheemraad.

Op 5 september vorig jaar viel na een lange zomerdroogte in een etmaal maar liefst 160 millimeter regen in Boskoop. Het ingeschakelde calamiteitenplan en de inzet van noodpompen konden niet voorkomen dat kwekerijen en weilanden één tot enkele dagen onder water kwamen te staan.

Volgens Langeslag was het waterpeil in de watergangen vlak voor de buien erg hoog vanwege de droogtesituatie. Vervolgens viel de bui veel zwaarder uit dan het KNMI kort ervoor had aangekondigd.

Verwijten

De veehouders verwijten Rijnland dat er ook particuliere noodpompen zijn ingezet zonder toestemming van het waterschap. Daardoor zou het onderlopen van hun grasland mede veroorzaakt zijn en niet door de neerslag boven hun gebied.

Langeslag: 'Er gingen verhalen rond dat dit gebeurde, maar omdat het oplossen van de calamiteit onze volledige aandacht opslokte, kregen we er niet echt een beeld van en is er geen handhaving ingezet.'

Illegaal pompen

LTO Noord-bestuurder Jan van der Werf wil namens de Middelburg-Tempelpolder graag van Rijnland horen of er is gehandhaafd op illegaal pompen. 'Wij weten zeker dat dit is gebeurd en dat daardoor onze polder is volgepompt. Bovendien stonden de gemalen die onze polder moeten legen, niet aan. Rijnland moet dat erkennen.'

Gezamenlijk leden de boeren een getaxeerde schade van tienduizenden euro's, vooral door verlies van oogstbaar gras of kwaliteitsverlies. Van der Werf: 'Die schade claimen we bij Rijnland. Het calamiteitenplan was niet op orde en het probleem is op onze polder afgewenteld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer